x

Giriş Yap

Beni Hatırla
Şifremi Unuttum ?
x

Üye Ol



Çocuklar için film seçme rehberiniz...

Uzaktan Eğitim İçin Faydalı İpuçları

1 Eylül 2020 Salı
Uzaktan Eğitim İçin Faydalı İpuçları

Bundan 6 ay önce çok aşina olunmayan ama aslında dünyada denenmeye başlanan bir eğitim sistemi “uzaktan eğitim". Bu sistemle biz yeni tanışmış olsak da daha uzun süre hayatımızda olacağa benziyor. Peki uzaktan eğitim nedir? Çocuklara sağladığı avantajlar neler? Ebeveynler bu süreçte nasıl bir yol izlemeli? Bu yazımızda bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Selinay Yüksel

Britannica’ya göre “uzaktan eğitim”, öğretim sırasında öğretmen ve öğrencilerin fiziksel olarak bir arada bulunmamasını fakat öğrenci-öğretmen ve öğrenci-öğrenci iletişimini kolaylaştırmak için çeşitli teknolojilerin kullanılmasını içeren eğitim şekli. Yani uzaktan eğitim, çevrimiçi öğrenmenin teknolojik eğitim araçlarına dayanır ki bu da dijitalleşmenin bir faydasıdır.

Öğrenciler bu eğitimde evde kendi başlarına öğrenim görürler ve öğrenme daha bireysel ilerler. Her öğrenciye ve uygunluk durumuna göre hız ve zaman çizelgesi değişmelidir.

Temel olarak uzaktan eğitimin ne olduğuna değindikten sonra ebeveynlere çocuklar ve uzaktan eğitim ilişkisini dengelemek için bazı ipuçlarını sizin için derledik

* Bir yer oluşturun

Öğrenmeye, yaratmaya ve okumaya adanmış bir odanın özel, kişiselleştirilmiş bir köşesini çocuğunuz için dizayn edin. Alanı hazırlamak, öğrenmeye hazırlanmalarına yardımcı olacaktır.

* Bir rutin belirleyin

Örneğin; çocuklarınız için günü takip edebilecek bir program hazırlayın, pijamalarıyla yatakta yatmak yerine okula gidiyormuş gibi giyinmelerini sağlayın, çocuklar cihazları kardeşleriyle paylaşıyorsa, cihazda kimin neyi ne zaman yapacağı da dahil olmak üzere cihazların nasıl paylaşılacağını anladıklarından emin olun.

* Odaklanmasına yardım edin

Çocuğunuzun odaklanması zor olduğunda, onu kendinize yakın tutmaya çalışın. Koşullarınıza bağlı olarak, çocuğunuzu her zaman göz önünde bulundurmanız mümkün olmayabilir, ancak tamamen denetimsizlerse onları takip etmek kesinlikle daha zor olacaktır. Mümkün olduğunca sizin veya başka bir aile üyesinin gözlerinin üzerinde olduğundan emin olmaya çalışın.

* Çocukların ilgi alanlarını takip edin ve fikir alın

Çocuğunuzun okul gününde boşluklar varsa, çocuğunuzun ilgilendiği şey her neyse -hayvanlar, Minecraft, film/dizi izleme- birlikte ilgilenin. Kitap okuyun, fen deneyleri oluşturun ve en sevdiğiniz konularla ilgili matematik yapın.

* Yaptıklarını değerlendirin ve övgüyü ihmal etmeyin

Çocukların çizimlerini, yazılarını veya diğer projelerini evinize asmasına izin verin. Bu, onlara işleriyle gurur duyduğunuzu ve bir şeyler öğrenmelerine değer verdiğinizi gösterir Büyük çocuklar bile, onların çabalarıyla övünmenizi teşvik edici bulur. Üretimlerine sadece "iyi yapmışsın" demek yerine, çocuğunuzun çalışmasıyla ilgili belirli ayrıntıları vererek övgülerinizi yapın. 

* Güçlü yönlerden başlayın

Çocuğunuzun sevdiği şeylerden henüz sevmediği okul derslerine kadar bir köprü kurun. Sporu seviyorlar ancak okumayı sevmiyorlarsa, ilgiyi uyandıracak –mesela futbolla ilgili bir çizgi roman bulun. Çocuğunuzun öğretmeni de bu konuda yardımcı olabilir, ancak gerekli bilgileri almak için sizinle (ve belki çocuğunuzla) iletişim kurmaları gerekebilir.

* Doğal sonuçlar kullanın

Çocuğunuzu ekran kullanımıyla "ödüllendirmek" cazip gelse de, bu, çocukları ekranları gıpta edilen bir meta olarak görmeye hazırlayabilir. Bunun yerine, bunu bir zamanlama sorunu olarak çerçeveleyebilirsiniz: "Akşamları üç saatimiz var, bu yüzden dersinize/ödevinize çok çaba sarfedip bitirirseniz, video oyununuzu oynamak için zamanınız olacak."

İçsel motivasyon elde etmek zorsa, çabayı teşvik edebilir ve mantıklı bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte fikirler bulun, kriterler belirleyin ve bu süreçte süreci övün.

İhtiyaç duyduğunuzda yardım alın
Çocuğunuza nasıl yardım edeceğinizi her zaman bilemeyeceksiniz. Boşlukları doldurmaya kimin yardımcı olabileceğini düşünün. Yardım için ailenize, arkadaşlarınıza, öğretmenlere ve uzmanlara başvurabilirsiniz.

Uzaktan Eğitimin Öğrencilere Avantajları

- Kendi Programınıza Göre Öğrenin

Rahat bir ortamda kendi hızlarında öğrenebilirler. İyi bir gece uykusundan sonra sabahları daha iyi öğrenen öğrenciler, uyandıklarında daha zor konuları ele almayı seçebilirler.

- Bazıları İçin Ev Ortamı Daha Az Stresli Olabilir

Öğrenciler okuldaki ders dışı etkinlikleri ve sosyal ilişkileri kaçırsalar da birçoğu evden eğitim alırken daha az stresli hissettiklerini söylüyor. Öğrenciler, kendilerini en rahat hissettikleri yerde çalışabilir ve bir düğmeyi tıklatarak sınıflarında video konferans yapabilir.

- Uzaktan Eğitim Zaman Yönetimini ve Diğer Becerileri Öğretir

Uzaktan eğitimde başarılı olmak için zaman yönetimi becerileri çok önemlidir. Bu beceriler, iş-yaşam dengesini sürdürmekten projeleri bitiş tarihlerinden önce tamamlamaya kadar yaşamın her alanında gerekli olur.

Sonuç olarak Coivd-19 sebebiyle yaygınlaşan uzaktan eğitim senaryolarına hem ebeveynler hem öğrenciler hem de öğrentmenler alışmaya devam ediyor. Araştırmalar, ekran başında geçirilen sürenin çocuklar üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabileceğini söylerken ebeveynler çocuklarıyla bu süreçte özel olarak ilgilenmeli ve bir “yapılacaklar listesi” oluşturmalı.

Kaynakça

Berg, G. A. (tarih yok). Distance learning education. Britannica: https://www.britannica.com/topic/distance-learning adresinden alınmıştır

Children and Screens. (tarih yok). TEN TIPS FOR PARENTS NAVIGATING THE NEW REALITIES OF ONLINE EDUCATION. Children and Screens: https://www.childrenandscreens.com/media/press-releases/covid-19-and-at-home-learning/ adresinden alınmıştır

Elgersma, C. (2020, July 30). Parent Tips and Tricks for Distance Learning. Commonsense Media: https://www.commonsense.org/education/articles/parent-tips-and-tricks-for-distance-learning adresinden alınmıştır

What Are the Benefits of Distance Learning? (2020, May 14). Learn Safe: https://learnsafe.com/what-are-the-benefits-of-distance-learning/ adresinden alınmıştır

 

 

0 Yorum


Yorum Yap