1977 yapımı ilk “Star Wars” filmi tam üç yıl sonra 1980 yılında ülkemiz salonlarında izlenebilmişti... 12 Eylül darbesine adım adım yaklaşıldığı günlerde biz şanslı çocukların dünyasına güneş gibi doğmuştu. Zengin bir evrenin kapılarını açıyor bambaşka bir maceranın tam ortasına davet ediyordu izleyicilerini.
Lucas, bizim küçükken ‘kovboy filmi’ dediğimiz westernler, mitoloji, çizgi romanlar ve sinema tarihinin önemli filmlerinden bazı esinlenmeleri bir araya getirerek dünyanın en sürükleyici uzay fantazyalarından birini yaratmayı başarmıştı. İlk "Star Wars" filmi içerdiği hayal gücü, renkli karakterleri, cesaretiyle ve nihayetinde kazandığı gişe başarısıyla çekilmesi risk olarak görülen pek çok proje için de ilham kaynağı oluşturmuştu.
Bu devasa hikayeyi anlatmaya ortasından başlayan George Lucas dev “Star Wars” markasını hakkıyla yürütebilmek uğruna kariyerinin en verimli dönemlerinde başka türden filmler çekemedi... Orijinal üçlemenin öncesinde yaşananları 1999 yılında başlayıp yine üçer yıl arayla karşımıza çıakrdığı ikinci bir üçlemeyle anlatmıştı.
Her ne kadar “uzun zaman önce, çok çok uzak bir galakside” diye başlasa da “Star Wars” evreni o kadar da uzağımızda değildir... Doğu dinlerinin bir karması gibi karşımıza çıkan ve jedi şövalyelerinin dillerinden düşürmedikleri “güç” (kudret) kavramı bizde tasavvufi okumalara son derece açıktır. Bütün canlıların evrene kattığı enerjinin toplamı “force” (güç) ile ifade edilir. İnsan, çevresindeki enerjiyi olumlu ya da olumsuz bir hale getirebilecek güçte bir varlıktır. Mesele insanın içindeki aydınlık-karanlık tarafların dengesini ne derece koruduğu ve içindeki aydınlığa ya da karanlığa kendisini bırakıp bırakmadığıdır.
Orijinal üçlemede, karanlık tarafına yenilen babasından uzakta büyümüş Luke Skywalker’ın acemi bir ergenden, öğrenciye, çıraklığa ve giderek bir savaşçıya dönüşmesini; sonunda da bilgeliğe yani ‘jedi’lığa ulaşma sürecini izliyor ve onun öncülüğünde toparlanan isyancılar sayesinde faşist imparatorluğun çöküşüne şahit oluruz. 1999 yılında başlayan ‘öncesi’ üçlemesinde, yarattığı korku politikalarıyla bütün galaksiyi yönetimi altına almak isteyen senatör Palpatine, eski cumhuriyeti yıkıp faşist bir idare kurmayı amaçlar. Direnişçileri örgütleyen jedi şövalyeleri ise bütün dengeleri altüst eden genç Anakin Skywalker’ın da katkısıyla büyük bir direniş gösterirler. Hikayenin üçüncü bölümü olan “Sith’in İntikamı”nda direnişin büyük kayıplar verdiğine şahit oluruz. Anakin de Darth Vader’a dönüşmüştür artık.
Anakin Skywalker’ın Darth Vader’a dönüşmesi, ondaki endişe duygusunun yükselişiyle gerçekleşiyor. Ailesinin zarar göreceği endişesi ve korkusu onu giderek bir paranoyanın ve güvensizliğin içine doğru sürüklüyor, dengesini bozuyor. Çocuklarınıza hayatın getireceği tüm olumsuzluklara rağmen endişe duygusunun ve korkularının esiri olmamalarını, aksi takdirde başladığ noktadan daha mutsuz bir insana dönüşebileceğini Anakin üzerinden anlatabilirsiniz.
2015’te gelen ‘yeni üçleme’nin ilk filmi, “Star Wars Bölüm VII: Güç Uyanıyor”da (The Force Awakens) orijinal üçlemenin bittiği zamandan 30 yıl sonrasına gidilir. Bu sefer hikaye eski imparatorluğun kalıntılarından doğan ve “İlk Düzen” adlı yeni bir faşist organizasyonun yükselişiyle başlıyor. Ne yazık ki “Bölüm VI: Jedi’nin Dönüşü”nün finalinde asilerin elde ettiği zafer çok da uzun sürmemiş ve temeli sağlam bir etki bırakamamıştır. Snoke adlı kötü bir lider, tıpkı eski imparator Palpatine’in Anakin’i karanlık tarafa çekmesi gibi; bir zamanlar Luke Skywalker’ın öğrencisi olan, Prenses Leia ve Han Solo’nun oğlu Kylo Ren’i yeni bir Darth Vader gibi maskeli bir kötülüğe dönüştürmüştür. İlk Düzen’in zırhlı askerlerinden biriyken vicdanının sesini dinleyerek asilere katılan Finn ile hurda satarak geçinmeye çalışan esrarengiz bir kız olan Rey de bu macerada önemli roller oynayacaklardır.
Özellikle Rey, güçlü kişilik özellikleri sayesinde; kararlılığı, cesareti ve dürüstlüğüyle kız çocukları için doğru bir rol model de oluşturmakta.
Jedi’ların silah değil de ışın kılıcı kullanmaları bile çocuğunuzun oyuncak silah tercihlerini etkileyebilir. Işın kılıçları silahlara göre daha asil ve adil bir kendini koruma aracıdır Star Wars evreninde. Hem insanın kendi içindeki içgüdülerini kontol edebilme mücadelesini hem de dünyanın en eski ve bitmeyen iyiler ve kötüler arasındaki savaşı anlatır Star Wars filmleri.
Bu filmler önümüze 4-5-6-1-2-3-7-8-9 sırasıyla gelmişti. Tavsiyemiz çocuklara da bu sırayla izletmek ama çünkü dramatik etki böyle olunca daha sağlam çıkıyor ortaya. Ama şu da bir gerçek ki; filmlerin yapım tarihleri bugüne doğru geldikçe daha sertleşti, karanlık sahnelerin yapısı ve etkileri daha başka bir boyuta taşındı. Bu yüzden bütün filmleri çocuklar açısından aynı yaşın içine sığdırmak pek de doğru bir karar değil.
Çocukla Sinema olarak biz de, dünyanın her ülkesinde filmlerin aldığı yaş sınıflandırmalarını inceleyerek oluşturduğumuz aşağıdaki izleme sırasını öneriyoruz sizlere:
7 yaş
Star Wars Bölüm IV: Yeni Bir Umut (A New Hope)
8 – 9 yaş
Star Wars Bölüm V: İmparator (The Empire Strikes Back)
Star Wars Bölüm VI: Jedi’nin Dönüşü (The Return of the Jedi)
Star Wars Bölüm I: Gizli Düşman (The Phantom Menace)
Star Wars Bölüm II: Klonların Saldırısı (Attack of the Clones)
Star Wars: Klonların Savaşı (Clone Wars) - Animasyon TV dizisi
10-11 yaş
Star Wars Bölüm III: Sith’in İntikamı (Revenge of the Sith)
Star Wars Bölüm VII: Güç Uyanıyor (The Force Awakens)
Star Wars Bölüm VIII: Son Jedi (The Last Jedi)
Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi
Solo: Bir Star Wars Hikayesi
The Mandalorian - Disney+ dizisi
11- 12 yaş
Star Wars Bölüm IX: Skywalker’ın Yükselişi
Ama burada şu uyarıyı da yapmamız gerek; “Star Wars Bölüm III: Sith’in İntikamı”nın özellikle de finalinde son derece sert ve çok dramatik sahneler bulunmakta. Kendini tümüyle kaybeden Anakin’in Obi-Wan ile girdiği düello ve sonrasında Darth Vader’a dönüşümü sahnelerinde dikkat edin, duygusal çocuklar için biraz sarsıcı olabilecek yoğunlukta sahneler.
Burak Göral
1 Yorum
Serhat Dolu
27 Eki 2023Teşekkür ederim. Çok güzel bir yazı olmuş. Oğlumun tüm filmler için gerekli yaşı doldurmasını bekliyorum :) Bu arada mümkünse buna benzer bir yazı da Harry Potter filmleri için gelebilir mi acaba? İyi çalışmalar...