x

Giriş Yap

Beni Hatırla
Şifremi Unuttum ?
x

Üye Ol



Çocuklar için film seçme rehberiniz...

Çocukların koronavirüs haberleriyle ilişkisi

15 Nisan 2020 Çarşamba
Çocukların koronavirüs haberleriyle ilişkisi

Ebeveynler olarak çocukların koronavirüs hakkındaki kurgu ve gerçekleri ayırt etmesine yardımcı olmalıyız...

Yanlış bilgi şu anda hızla yayılıyor. Neyin gerçek neyin sahte olduğunu takip etmekte sorun yaşıyorsanız, sık sık YouTube ve Instagram'dan haberleri alan çocukları düşünün. Çocuklar, önümüzdeki günlerde, TikTok ve YouTube videoları da dahil olmak üzere çok daha fazla viral yani hızla yayılan içerik görecek. Bazıları eğlenceli ve düşündürücü olabilir, ancak birçoğu sahte olacaktır. Şimdi ailenizin haber okuryazarlığı becerilerini keskinleştirmek için mükemmel bir zaman, böylece ihtiyacınız olan hayati bilgileri elde edebilirsiniz

Yanıltıcı içerik oluşturanlar ve onu paylaşan insanlar hakkında şüpheci olun. Çünkü sahte haberler gerçek haberlerden daha hızlı yayılır. Çocukların gerçeği kurgudan nasıl ayıracağını öğrenmelerine yardımcı olmak için, onları duydukları ve gördükleri hakkında eleştirel düşünmeye teşvik edin. Her zaman kaynağı doğrulamak için uğraşın.

Konuyla ilgili daha fazla ipucu şunlar:

- Eleştirel düşünme becerilerini geliştirin. Bir haber ya da bilginin analizinde çocuklara şu soruları sorarak ilerleyin: “Bunu kim yaptı?” “Neden yaptı?” “Bir şeye veya birisine karşı mı hareket edilmiş?” “Benden büyük bir tepki almaya mı yoksa sadece beni bilgilendirmeye mi çalışıyorlar?” “Nasıl söyleyebilirim?” “Bu içerikten geriye ne kaldı?"

- Duygularınıza dikkat edin. Sahte haberler genellikle kişilerde aşırı tepkiler ortaya çıkarır. Okuduğunuz haberler sizi gerçekten kızdırıyor veya korkutuyorsa not alın. Güvenmeden önce birden fazla kaynağı kontrol edin.

- Kaynağı araştırın. Meşru haber veya bilgi sitelerine benzemeye çalışan ancak olmayan sıra dışı site adreslerini, site adlarını veya sosyal medya profillerini inceleyin. Ayrıca, içeriği kimin yazdığı veya oluşturduğu hakkında daha fazla bilgi edinin.

Farklı içerik türlerini fark edip çocuklarla çok çeşitli bilgi kaynakları ve içerik türleri hakkında konuşun; araştırmacı gazetecilik, araştırma çalışmaları, fikir parçaları, kendi kendine yayınlanan bloglar, resmi raporlar vs.

- Çocuklarla “önyargı” ve “öznellik” hakkında konuşun ve bunları bir makalede veya videoda tanımlayıp tanımlayamayacaklarını görün.

- Kime güvendiklerini sorun ve haber kuruluşlarının izlediği profesyonel standartları açıklayın. Daha sonra cep telefonunda bir olayı kaydeden bir vatandaş ve gazeteci arasında birlikte karışlaştırma yapın.

- Viral videolara veya sosyal medya yayınlarına dikkat edin. İnternette dolaşan içerik, gerçek haberlerin sadece bir kısmını içerebilir veya hiç içermez. Ancak nadiren haberin tüm gerçekliğini temsil eder. Ve fotoğraflar gibi videolar da gerçeği değiştirmek üzere kurgulanabilir.

- Güvenilir kaynakları belirleyin. Çocuklarımızı tüm yanlış bilgilerden koruyamasak da doğru ve güncel bilgi için nereye gideceklerini anlamalarına yardımcı olabiliriz.

- Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs hakkında yetkili ve doğru bilgileri yayınladı ve yayınlamaya devam ediyor. İlgili ülkelerin, gerekli kurumlarının ve sağlık departmanlarının da internet sitelerinde güvenilir güncellemeler olmalıdır. Çocuğunuz TikTok'daysa bile size DSÖ'nün doğru kanalını göstermesini isteyin.

- Kullandığınız haber kaynaklarını ve standart gazetecilik uygulamalarını güvenilir haberlere odaklanarak çocuğunuzla paylaşın. Çocuğunuzdan da kendi kaynaklarını (arkadaşlar, ünlüler, YouTuberlar vs) sizinle paylaşmasını ve farklılıkları tartışmasını isteyin.

Yazan: Sierra Filucci (Common Sense Media)

Çeviren: Selinay Yüksel

Yazının orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

0 Yorum


Yorum Yap