x

Giriş Yap

Beni Hatırla
Şifremi Unuttum ?
x

Üye Ol



Çocuklar için film seçme rehberiniz...

Çocukların Ekranla Kurdukları İlişkiler Üzerine - 2

8 Haziran 2020 Pazartesi
Çocukların Ekranla Kurdukları İlişkiler Üzerine - 2

Baby Center internet sitesinin yaptığı araştırmaya göre; ebeveynlerin yaklaşık yüzde 85'i 2 ile 8 yaş arasındaki çocuklarının telefonlarını kullanmalarına izin veriyor ve bu yaştaki çocukların neredeyse yarısının kendi tabletleri var. Bazıları LeapPad gibi "kiddie" sürümleriyle başlasa da kısa zamanda iPad gibi gerçek bir tablete geçiş yapıyor.

Ebeveynler, çocuklara güvenlik ve rahatlık için telefon aldıklarını söylüyor - onlara ulaşmak ve nerede olduklarını bilmek istiyorlar. Ancak tahmin edilebilir olarak, çocukların farklı ilgi alanları var ve en sevdikleri aktiviteler oyun oynamak ile video izlemek.

Çocukların telefon ve tablet sahibi olup kullanmasında hangi yaklaşımı kullanırsanız kullanın, çocuğunuzun ne yaptığının farkında olun ve cihazların nasıl ve ne zaman kullanıldığını denetlemenin yollarını bulun.

Çocuğunuzun tabletini yaşa uygun uygulamalar, oyunlar ve e-kitaplar olduğuna inandığınız şeylerle yükleseniz bile, gerçek şu ki, cihazlar dikkat dağıtıcı olabilir. Çocuklar bir oyundan diğerine atlamak için hızlı davranabilir ya da dikkatsizce tıklamaması gereken yerlere tıklayabilir.

Ekranlar, çocukları kitap, oyuncak, spor, açık hava oyunları, sanat ve birbirleriyle geçirdikleri zamandan uzak tutar.

Çocuğumun Teknoloji ve Kodlamaya Olan İlgisini Nasıl Destekleyebilirim?

Guernsey, bu konu hakkında eleştirel düşünmeyi öğretmekle ilgili “Elbette çocuklarımızın büyüdükçe teknoloji okuryazarı olmalarını istiyoruz. Ayrıca, bir sonraki büyük teknoloji yenilikçisi olmak için çocukları beslemek ve teşvik etmek istiyoruz. Ancak bu sadece çocukların teknolojiye maruz kalması meselesi değil.” diyor ve ekliyor: “Çocuklar, ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin rehberliğinde "ideal olarak teknolojinin iletişim kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve bilgi oluşturmak için nasıl kullanıldığına dair bir anlayış geliştiriyor olmalılar. Teknolojinin etrafında ne yaptığınızı kendiniz açıklamak için zaman ayırın." Bu amaçla, teknoloji kavramını bir araç olarak güçlendirebilir ve düşünceli bir örnek oluşturabilirsiniz

Çocuğunuza işinizi yapmanıza veya hayatınızı yönetmenize yardımcı olan teknolojiler (çevrimiçi fatura ödeme veya iş için video konferans kullanma gibi) ile yalnızca eğlenceli olanlar arasındaki farkı açıklayın.

Çocuğunuzun okuluna, çocuklara teknolojiyi nasıl tanıttıklarını sorun. Çocuğunuz teknolojinin nereden geldiğine ilgi gösteriyorsa, bazı insanların yeni programlar ve uygulamalar geliştirme konusunda harika bir iş çıkardığını söyleyin. Bu da nasıl yapacağını araştırmaya başlayabileceği bir adım olur.

Evde gelecekteki bir yazılım mühendisine sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız, programlama sınıflarına ve kamplara bakın ve evet, bazı oyunları ve uygulamaları indirin. Ama önce çocuğunuza açık havada geçirilen zamanın öneminden de mutlaka bahsedin.

Çocuklarınızın Ekran Süresini Yönetmeye Yönelik İpuçları

  • Çocuklara teknoloji cihazları vermeyi ertelemeye devam edin: Çocuğunuzun teknolojiyi erken kullanmasına izin vermeyin. Çocuğunuz akranlarının gerisinde kalmayacak - çocuklar telefonları ve tabletleri çok hızlı bir şekilde nasıl kullanacaklarını anlıyorlar. Ve kendi cihazına sahip olmasına izin vermeye gerek yok. Çocuğunuzun sahip olduğu cihazları kontrol etmekten ziyade, sizin kullandığınız cihazı kullanması kontrol etmeniz daha kolaydır.

  • Net sınırlar belirleyin: Ekranlara ne zaman ve nerede izin verileceği konusunda net olun. Bazı ebeveynler akşam yemeğinden 30 dakika önce - masada yemek yemeye çalışırken - ekran süresi için ayırır veya ekran kullanımını hafta sonları ile sınırlar. Yemek sırasında, yatak odaları ve masa gibi bazı ‘ekransız bölgeler’i de ayırabilirsiniz. Ailedeki herkesin kurallara saygı gösterebilmesi için adil ve uygulanabilir bir sistem bulun.

  • Çocuğunuzla konuşun: Ekran süresini mümkün olduğunca paylaşılan bir etkinlik haline getirin. Çocuğunuzun ne izlediğine ve oynadığına dikkat edin ve sorular sorun. Bir aile filmi veya oyun gecesi geçirin ve birlikte gördükleriniz hakkında konuşun. Çocuğunuz sosyal medyayla ilgilenmeye başladığında güvenlik, gizlilik ve dijital vatandaşlık hakkında konuşun.

  • Eğlenceli alternatifler sunun: Çocuğunuz daha fazla ekran süresi için izin istiyorsa, eğlenceli aktiviteler hazırlayın. Böylece tek başına zaman geçirme süresi azalır.

  • Kendi ekran kullanımınızı izleyin: Çocuklar örnek görerek öğrenir, bu nedenle kendi cihazınızda çok fazla zaman geçiriyorsanız, bu çocuğunuzun ekran süresini sınırlama konusunda çok daha az yetkiniz var demek. Sırada beklerken veya bir şeyler atıştırırken, çocuğunuzla etkileşime girerken dikkatsizce Facebook'ta gezinmek veya iş e-postalarını dikkatle yanıtlamak yerine çocuğunuzla etkileşime geçin.

  • Ebeveyn denetimlerini ayarlama: Çoğu aygıt, neyin, ne zaman ve ne kadar kullanılabileceğini sınırlamanıza olanak tanır.

  • Cihazların sorumluluğunu üstlenin: Teknoloji meraklısı bir anne, eski tabletini 3 yaşındaki oğlu için onayladığı oyunlarla stoklayarak yeniden şekillendirdi ve kullanımını araba yolculuklarına sınırladı fakat zaman ilerledikçe kontrol etmekte zorlandı. Yani çocuğunuz büyüdükçe, indirilenleri kontrol edebilmeniz için gerekli hesaplara ve şifrelere sahip olduğunuzdan emin olun.

  • Aile anlaşması yapın: Ailenizin her üyesinin ekranları ne zaman ve nasıl kullanabileceği - veya kullanamayacağı hakkında konuşun, dijital güvenlik ve vatandaşlığı tartışın ve ailenizin kurallarını herkesin görebileceği yerlerde yayınlayın. (Kişiselleştirilmiş bir plan için AAP'nin ücretsiz aile medya planı aracını deneyebilirsiniz.) Çocuğunuza kendi telefonunu veya tabletini vermeden önce, kuralları kabul edin, bunları yazılı hale getirin ve aile olarak belgeyi imzalamanızı sağlayın. Yanlış kullanım için zamanları, yerleri ve sonuçları ekleyin.

  • Net sonuçlar yaratın: Çocuğunuz medya kullanımı konusunda bir kurala mı karşı çıktı? Bu karşı çıkışın sonuçlarını önceden bildiğinden emin olun. Örneğin birçok ebeveyn, cihaz kullanımını yasaklamayı ceza olarak görmekte.

Yazan: Denise Schipani (Baby Center)

Çeviren: Selinay Yüksel

Metnin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

 

0 Yorum


Yorum Yap