GİZLİ SAYILAR    11+

0 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

3 dalda Oscar’a aday olan film, yer yer abartılmış hissi verse de ırkçılık konusunda pozitif mesajlara sahip.

1960’ların başlarında NASA’da görevli üç siyah kadının karşılaştıkları türlü ırkçı tacizlere rağmen işlerini büyük bir sadakat ve ustalıkla yapmalarının hikayesi... 1960’ların ABD’si hırs yapmış bir şekilde Rusya’dan önce uzaya insan yollamanın derdine düşmüştür. NASA’ya bu konuda ciddi bir politik baskı vardır.

Afro-Amerikalılara karşı ırkçılığın had safhada yaşandığı bu yıllarda ülkenin en zeki insanlarını çalıştıran NASA’da bile siyahi çalışanların tuvaletleri ve ofislerinin bulunduğu binalar beyazlarınkinden ayrıdır. Henüz büyük bir odayı kaplayan ilk IBM bilgisayar NASA’ya gelmemiştir. Dolayısıyla insan zekasına ve matematik bilgisine bugünden daha çok ihtiyaç vardır. Bu üç zeki kadından Dorothy sıkı bir yöneticidir ama hakettiği terfiyi bir türlü vermezler. Mary zehir gibi bir mühendistir ama eğitimi eksiktir çünkü sadece beyazların kabul edildiği bir üniversiteye alınmamaktadır. Katherine’in ise inanılmaz bir matematik zekası vardır ve onu yok saymaya çalışan bir grup beyaz adamla aynı ofiste çalışmak zorundayken sözünü dinletmek konusunda zorluklar yaşar. Neyse ki mantıklı ve vicdanlı bir müdürü vardır. (tabi ki Kevin Costner)


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


“Gizli Sayılar” bu üç yetenekli kadında, içlerinden hikayesi en fazla malzeme veren Katherine’e odaklanıyor daha çok. ABD’nin ilk astronutunu uzaya göndermek ve sağsalim dünyaya tekrar indirmek için çalışan ekipte görev alıyor çünkü Katherine. Ancak film sık sık Katherine ve diğer kadınların hikayesini Amerika’nın uzay projesini desteklemek için bahane ediyor görüntüsü veriyor.

“Gizli Sayılar” Katherine’in ikide bir işini bölüp başka binadaki siyahilere ayrılmış tuvalete gitmesini yaşadığı ırkçılığın en bariz göstergesi olarak kullanıyor sık sık. O kadar tekrarlıyor ki bu durumu, neredeyse kızın tek yaşadığı sorunun bu olduğunu düşünmeye başlıyoruz.  Mary de çıktığı mahkemede derdini hakime öyle tane tane anlatıyor ki, hakim bizim Yeşilçam filmlerindeki Hulusi Kentmen gibi ‘tamam evladım’ deyiveriyor adeta! Yani bu hikayenin mağdurları, gerçekte yaşanan pek çok benzer hikayeye göre bekledikleri anlayışa hayli “acısız” kavuşuyorlar. (Keşke hep böyle olsa!)

Ama film çocuklara ırkçılığın mantıksızlığını ve ayrımcılığın ne kadar yaralayıcı olduğunu anlatmak açısından oldukça faydalı. Hatta matematiksel zekalara sahip bu kadınların her biri bu anlamda birer rol model olarak da değerlendirilebilir.

Bizde 7A sınıfıyla vizyona girmiş olan “Gizli Sayılar” Google Play, Amazon Prime ve iTunes üzerinden izlenebiliyor. Bizce 11+ çocuklarla birlikte ailece izlenebilir. * Burak Göral


Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: *
Şiddet/korku ögeleri: -
Argo kullanımı: *
Alkol-sigara kullanımı: *
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap