ÇOCUK KALBİ    6+

10 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Mesajlarını çok göstererek ve biraz da fazla dramatize ederek veren bir yerli yapım.

“Çocuk Kalbi”, 19. yüzyılın sonlarında İtalyan bir yazar olan Edmondo de Amicis tarafından bir ilkokul öğrencisinin ağzından yazılmış, pek çok dilde basılmış ve ilgi görmüş bir çocuk kitabıdır. Ama bugünden bakıldığında da kötü yaşlanmış bir kitap olduğu söylenebilir. Yazıldığı zamanki İtalya’nın içinde olduğu çalkantılı dönemin de etkisiyle didaktik, vatansever ve dozu kaçmış bir milliyetçilik barındırır çünkü. Baş kahramanı Enrico sınıfındaki çocuklarla kurduğu iletişimi, anlaşmazlıkları günlük tutar gibi kaleme alır arada da ailesinin ona yazdığı mektuplar girer. Bu mektuplar genelde bol öğütlü ve mesajlı olmaktalar.

“Çocuk Kalbi” İtalya’da dizilere ve filmlere uyarlanmıştı çeşitli zamanlarda. Bizde de sinema filmi olarak çekildi. Ancak bizde hikaye malesef orijinal kitaptan çok daha didaktik bir hale getirilmiş. Daha karakter isimlerinden başlayarak her satırında mesaj verme kaygısı taşımakta. Enrico karakterinin adı Emre yapılmış ve son derece örnek gösterilecek nitelikte parlak bir çocuk. Emre’nin babasının ismi Erdem’dir, çünkü erdemli bir insandır! Çocukların sınıf öğretmeninin adı soyadı Aydın Güneş’tir. Çünkü çok aydın bir insandır! Vs.  

Emre kendi gibi iyi çocuklardan bir arkadaş grubuna sahiptir. Okulda onları sürekli zorbalayan birkaç çocukla uğraşmaktadırlar. Bu arada Emre’nin babasının lokantası iflas etmek üzeredir. En yakın arkadaşlarından birinin babası da çocuğunun okumasını hiç istememektedir. Diğer arkadaşlarının da annesi-babası hep işiçi sınıfındandır ve hepsi fakir ama gururlu insanlardır. Emre ve arkadaşları bütün sorunlarla, hep birlikte dayanışarak örnek bir şekilde mücadele etmeye çalışırlar.    


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Zengin çocuklar terbiyesiz, küstah ve kötü kalpliler, yoksul ailelerin çocukları ise hep çok iyi kalpli. Öyle abartılı ki bu durum, sınıfın zengin kızı Nergis, Viyana’dan aldığı yeleği giyiyor sınıfta! Zengin düşmanlığı yapılmış gibi algılanmasın diye de zengin çocukların babaları olağanüstü iyi kalpli ve mutevazi karakterler olmuşlar. Filmde iyi kalplilik, dayanışma, cumhuriyet ve Atatürk sevgisi, anne-baba sevgisi, iyilik yapmak, eğitimin önemi, herkese eşit davranmak gibi birçok pozitif mesaj en didaktik diyalog ve sahnelerle aktarılmakta. Sınıf çatışması, maddi durumları sıkışık fedakar anne-babaların kıvranışları 80’lerin TRT kamu spotları gibi ve aşırı melodram bir tavırla ele alınmışlar malesef. Oysa bu mesajlar daha modern, daha ustalıkla yazılmış bir senaryoda yine verilebilirdi.

Günümüz çocukları daha kompleks senaryolardan da keyif alabilirler. “Çocuk Kalbi” bunun dışında büyük kusurları olan bir film değil. Bu tip yerli yapımlara alışkın çocuklarla izlenebilir. * Burak Göral      


Pozitif mesajlar: ***
Flörtöz durumlar: -
Şiddet/korku ögeleri: -
Argo kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap