TERS YÜZ 2    7+

8 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Ergenlik başlangıcı ve fazla kaygılı çocuklar konusunda yapılmış en iyi filmlerden biri...

2015 yapımı Pixar animasyonu “Ters Yüz” çocuk seyircisini hiç küçümsemeyen, zekasına güvenen kompleks bir hikayeye sahipti. Bu anlamda büyük seyirciler için de kişisel gelişim anlamında çok anlamlı bir macera sunuyordu.

İlk film, kafamızın içinde neşe, üzüntü, öfke, tiksinti ve korku hislerimizi yöneten küçük canlıların yaşadığı fikrinden yola çıkmıştı. Bu küçük duygu canlıları temsil ettikleri hislere ve ait oldukları kişilerin yaşlarına uygun şekillerde tasarlanmışlar. Ailesi bir gün başka bir şehre taşınma kararı aldığında 11 yaşındaki Riley’nin duyguları arasında yaşanan kaos ilk filmin hikayesini oluşturuyordu.

İkinci filmde Riley’i artık 13 yaşında ergenlik çağının başlarında izliyoruz. Yakında liseye başlayacaktır ve hem ailesiyle hem de arkadaşlarıyla ama en çok da kendiyle ilgili ciddi çatışmalar içine girmeye başlamıştır. Artık yeni duygular idare merkezinde kendilerine yer açarlar; bunlar gıpta, utanç, bıkkınlık ve kaygı. Bunlar arasında kaygı –tabi ki kaygılı bir mizaca sahip olduğu için- daha öne çıkar ve idareyi ele geçirmeye başlar. Riley’nin kendi benliğini oluşturma çabası, çevresiyle ve yeni arkadaşlarıyla uyum sağlamaya çalışması sırasında yaşadığı duygu değişimlerinde kendisini en çok gösteren şey ‘kaygı’dır tabii ki. Onun bu yaşına kadar hep pozitif bir kız olmasını sağlayan ‘neşe’nin işi bu durumda her zamankinden daha zordur.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


“Ters Yüz 2”, tıpkı ilk filmde de yaptığı gibi çok zor bir meselenin altından ustalıkla kalkan bir senaryoya sahip. Ergenliğin başlarındaki bir kız çocuğunun benlik merkezini oluşturması, kendini tanıması, sınırlarını öğrenmesi, duygusal savrulmalarını idare edebilmesi, öz güvenini kurması ve her şeyden önemlisi kaygılarını idare etmeyi öğrenmesi... Bunlar çocuklar için yapılan herhangi bir içerikte o kadar da kolay anlatılabilir meseleler değiller. “Ters Yüz 2”, ilk filmde kurduğu dünyayı aynen devam ettirmekte çok başarılı. Elbette bunu yaparken ilk filmdeki orijinalliğe artık alışık bir seyirciyle karşı karşıya olduğunun farkında. ‘Sır kasası’ gibi parlak bazı fikirler eklemeyi ihmal etmemişler. Konuyu psikolojinin temellerine bağlı olarak, doğru bir şekilde anlatabilmek de önemli; bu yüzden hikayenin bazı kısımları küçük çocuklar için kompleks gelebilir. Korkutucu imgeler ya da onları kötü etkileyecek görsel unsurlar yok ama anlatılan meseleler küçük çocuklar için bir parça ağır olabilir.

Eğlenceli kısımlarının ilk filmin bir tık altında kalmış gibi hissetsek de, filmin meselesi ve çok yaratıcı bir şekilde anlattığı şeyler o kadar değerli ki, özellikle 7 yaş üstü çocukların iki filmi de izlemelerini çok tavsiye ederiz. * Burak Göral 


Pozitif mesajlar: *****
Flörtöz durumlar: -
Şiddet/korku ögeleri: *
Argo kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: -
Anne-babayla konuşma isteği yaratma potansiyeli: *****


Yorum Yap

BABA BENİ GÜLDÜRSENE   6 +

7.0 /10

Baba-çocuk ilişkisi üzerine değerli bir konuyu hikayesinin merkezine koyan bir aile filmi. Devamı

Süre: 107 dk. Yapım Yılı: 2024

Yönetmen: Emrah Aguş

Oyuncular: Ahmet Kürşat Öçalan, Aylin Akpınar, Ali Semi Sefil, Levent Özdilek, Arven Beren

PIRIL (Dizi)   6 +

7.5 /10

TRT Çocuk dizisi "Pırıl", kanalın değerler eğitimi veren en önemli yapımlarından. Devamı

Süre: 14 dk. Yapım Yılı: 2019

Yönetmen: Neslihan Bayram Sacihan

Oyuncular: --

KAPTAN PENGU VE ARKADAŞLARI 4: BUZULDAKİ SIR   3 +

7.5 /10

TRT Çocuk kanalının en güzel animasyon dizilerinden biri olan Kaptan Pengu ve Arkadaşları’nın dördüncü filmi de giderek gelişen, genişleyen evrenini devam ettiriyor. Devamı

Süre: 75 dk. Yapım Yılı: 2024

Yönetmen: Ali Karaçam

Oyuncular: Onur Orhan Akgülgil (ses), Emin Yaraç (ses), Zencan Sakal (ses), Aydoğan Temel (ses), Ufuk Yüksel (ses)

TERS YÜZ 2   7 +

8.0 /10

Ergenlik başlangıcı ve fazla kaygılı çocuklar konusunda yapılmış en iyi filmlerden biri. Devamı

Süre: 96 dk. Yapım Yılı: 2024

Yönetmen: Kelsey Mann

Oyuncular: Amy Poehler (ses), Maya Hawke (ses), Kensington Tallman (ses), Gupse Özay (ses), Aslı İnandık (ses)