KIRMIZI 9+
8 /10
1 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Pixar/Disney’in çok eğlenceli bu filmi, cesur bir büyüme hikayesi sunuyor.
Pixar’ın yeni animasyonu “Kırmızı”da 13 yaşındaki Mei Lee’nin ergenliğe adım atış hikayesini izliyoruz. Mei’nin gelgitli coşkusunu, ergen öfkesini, ‘helikopter anne’siyle yaşadığı didişmelerini sunuyor bize bu neşeli film. Genç kızlığa adım atan Mei öfke, aşırı heyecan, endişe gibi hislerle dolu olduğu her an, nerede olursa olsun büyük bir kırmızı pandaya dönüşüyor! Çeşitli farklı kişiliklere sahip yakın arkadaşlarıyla birlikte en büyük amacı çok sevdiği K-pop erkek grubunun şehirlerinde vereceği konsere gidebilmekken bu karmaşık psikolojisini de düzenlemek zorundadır.
Kısa bir süre sonra bu sorunla zamanında annesi ve ailenin diğer bütün kadınlarının da uğraştığını keşfeder. Mei hem bu durumla başetmeye, hem de konser biletlerini satın alabilmek için bu dönüşümü kullanarak arkadaşlarıyla para biriktirmeye çalışır.
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
Mei’nin dönüştüğü ‘kırmızı panda’ filmde kendi anlatısı içinde eski bir Çin efsanesine dayandırılıyor. Tabi ki aslında genç kızların ilk adet gördükleri zamana yapılan metaforik bir gönderme. Mei hem genç bir kadın olma yolunda ilerlerken duygularını kontrol etmeyi öğreniyor, hem de annesine kendisini kanıtlamaya çalışıyor. Mei’nin annesi Ming gibi pek çok kız annesi de günümüzde çocuklarına aşırı düşkün ve kontrolcü davranabiliyor. Film hiçbir yerinde didaktik olma tuzağına düşmeden aile içi iletişiminin önemine vurgu yapıp; anne-kız ilişkisinde olması gereken sağduyuya incelikli ve eğlenceli bir senaryoyla değinmeyi başarıyor.
Son 10 yılda “Moana”, “Ters Yüz”, “Encanto” gibi Pixar ve Disney filmlerinde güçlü kişilikleri olan kız karakterlerine yeni bir tane daha eklenmiş oldu böylece. “Kırmızı”, özellikle kız çocuklarına özgüven tazeleyen büyüme hikayesiyle bir çocuk filminde ne kadar feminist olunabiliyorsa o kadar feminist. Fantastik hikayesine rağmen çok da gerçekçi. Farklı ırk ve kültürleri bir araya getiren yapısıyla, pozitif mesajları, renkli esprilerle donatılmış sahneleri ve zekasıyla bir çocuk filminden fazlası.
Film 13 yaşında bir kızın büyüme hikayesi, ancak daha küçük yaştaki çocukların fantastik bir hikaye olarak algılamalarına da müsait olan ikili bir anlatımı var. Yani biz büyüklerin bazı detayların farkında olarak izleyince çocukların da fazla önden bilgilendirildiğini düşünmemiz normal. Ancak ön ergenliğin altındaki çocuklar bizim algılarımızla aynı seviyeden bakmayacak ve filmi daha yüzeyinden okuyacaklardır. “Cesur” filmindeki annenin ayıya dönüşmesi gibi... Özlerine inerseniz bugün hepimizin ezbere bildiği masalların hepsi metaforik olarak çok daha sivri meseleleri ele almaktadır.
Mei ve üç kız arkadaşı kritik bir büyüme atağı evresindeler aslında. Karşı cinse ilgi duymayı yeni yeni keşfediyorlar. Çocuklara bakıyorlar, pop grubunu hayallerinde daha da idolleştiriyorlar. Filmin bir sahnesinde konsere gitmeyi arkadaşlarına “kadınlığa attığımız ilk adım” diye tanımlıyor Mei... “O konsere kızlar olarak girip, kadın olarak çıkacağız” da diyor. Doğrusu bu ifadeler biraz abartılı. Büyümekle o konsere ebeveynsiz gitmeyi özdeşleştiriyorlar özellikle de sıkı bir anne kontrolünde yaşamaktan sıkılmış olan Mei yapıyor bunu... Vizyonu sırasında da bu cümleler biraz lüzumsuz bulunmuş ve bazı ebeveynler arasında tartışma çıkarmıştı.
Kızlar ayrıca konser biletlerini alabilmek için ticaret yapmayı, para kazanmayı öğreniyorlar. Zaman zaman daha çok para kazanma hırsına kapıldıkları da oluyor.
Birçok ülke PG (yani “Parental Guide”) vererek topu ebeveynlere atmış. Türkiye gibi 6+ verenler ve hatta “Genel İzleyici” veren ülkeler de mevcut. Sadece Macaristan ve Endonezya 12+ ve 13+ vermiş. Fransa, İsveç ve İngiltere 9+, İspanya da 10+ vermiş. Disney+’ın verdiği sınıf ise 7+. Bizce 6-7 yaşlar için biraz erken... Finale doğru Mei’nin annesinin öfkeli bir dev pandaya dönüşmesi, bu tip korku öğelerine karşı daha hassas olan bazı küçük çocukları korkutabilir.
Ailece izlendikten sonra üzerine de biraz konuşulması tavsiye edilir. * Burak Göral
Pozitif mesajlar: *****
Flörtöz durumlar: **
Şiddet/korku ögeleri: **
Argo kullanımı: **
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: -
Orijinal Adı:
Yönetmen:
Oyuncular:
Rosalie Chiang (ses), Sandra Oh (ses), Ava Morse (ses), Maitreyi Ramakrishnan (Ses), Orion Lee (ses)
Tür:
Ülkesi:
Yapım Yılı:
Süresi:
Etiketler:
oğlumla izlerken ben çok eğlendim, sevdim. Ama 5 yaş için biraz sıkıcı oldu. 8 yaş, özellikle kız çocukları için hayli eğlenceli film olabilir. puanım 8/10
VAHŞİ ROBOT 6 +
8.0 /10
Koca yürekli, sevgi dolu ve çok eğlenceli, tatlı bir animasyon. Devamı
Süre: 102 dk. Yapım Yılı: 2024
Yönetmen: Chris Sanders
Oyuncular: Lupita Nyong'o (ses), Pedro Pascal (ses), Kit Connor (ses), Bill Nighy (ses), Mark Hamill (ses)
MUSTAFA 5 +
7.5 /10
Atatürk’ün çocukluk yılları çocuk izleyiciler için düzgün bir şekilde derlenip toparlanmış. Devamı
Süre: 94 dk. Yapım Yılı: 2024
Yönetmen: Halil Öztürk, Semih Turalı
Oyuncular: Altan Erkekli (ses), Yaprak Selin Onat (ses), Elif Gizem Aykul (Ses), Filiz Yiğitbaşı (ses), Bülent Çiftçi (ses)
BAY KLEKS’İN AKADEMİSİ 10 +
4.0 /10
Polonya usulü bir Harry Potter taklidi. Devamı
Süre: 130 dk. Yapım Yılı: 2024
Yönetmen: Maciej Kawulski
Oyuncular: Tomasz Kot, Antonina Litwiniak, Piotr Fronczewski, Sebastian Stankiewicz, Agnieszka Grochowska
TERS YÜZ 2 7 +
8.0 /10
Ergenlik başlangıcı ve fazla kaygılı çocuklar konusunda yapılmış en iyi filmlerden biri. Devamı
Süre: 96 dk. Yapım Yılı: 2024
Yönetmen: Kelsey Mann
Oyuncular: Amy Poehler (ses), Maya Hawke (ses), Kensington Tallman (ses), Gupse Özay (ses), Aslı İnandık (ses)