HIÇKIRIK    10+

0 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Çok tanıdık temalarda dolaşan, renkli, pozitif ve akıcı bir Bollywood filmi...

“Hıçkırık” aslında 2008 yılı Amerikan yapımı televizyon filmi “Sınıfın Önünde”den esinlenilerek yapılmış bir Hint filmi. Gerçek bir hikayeden yapılan “Sınıfın Önünde”de Tourette sendromu rahatsızlığıyla yaşayan Brad adlı genç bir adamın hayattaki en büyük amacı olan öğretmenlik mesleğini yapabilme mücadelesini izleriz.

“Hıçkırık” da yine özünde bu konuyu ele alıyor. Ancak bu sefer ana kahramanımız Naina adlı genç bir kadın. Naina da Brad gibi çocukken çok zorluklar yaşamıştır rahatsızlığı yüzünden. Kısa aralıklarla meydana gelen istemsiz, hızlı ve ani bedensel ya da ses tiklerinin oluşturduğu bu kalıtsal rahatsızlık yüzünden sık sık yüksek ünlem sesleri çıkarmaktadır. İlkokul öğretmeni olan Brad’den farklı olarak Naina lise öğretmeni olmak istiyordur ve nihayet bir gün, bir okul onu öğretmen olarak işe alır.

Film buradan itibaren lise filmlerinin de bir türünü kapsamaya başlıyor. Öğretmenlerine en başta çok kaba davranan asi ve yaramaz çocuklar bir süre sonra bu özel eğitimcinin iyiliğine teslim olacaklardır.

Naina ‘sorunlu’ öğrencilerden oluşturulmuş bu sınıfı, kendisine karşı bütün ön yargılarına rağmen  pozitif özellikleriyle yoğurarak onların bir değişimden geçmelerine ön ayak oluyor.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


“Hıçkırık”  klasik bir ‘iyi öğretmen’ hikayesini Hindistan sinemasının tipik hikaye anlatma üslubuyla işlemiş. Naina rahatsızlığına rağmen amacından vazgeçmeyip inat ediyor ve sonunda hayaline kavuşuyor. Çıkardığı seslere hıçkırık diyerek onunla alay edenlere de kendisini kabul ettiriyor. ‘Sorunlu’ olarak görülen liseli çocuklar ise aslında ya aileden, ya çevreden ya da sistemden kaynaklı kimi sorunların kurbanları olarak çıkıyorlar karşımıza. Naina onları anlıyor ve sabırla hepsine yardımcı olmaya çalışıyor.

“Hıçkırık” empati kurmak üzerine örnek gösterilebilecek, izleyicisini de sık sık duygusallaştıran Hint filmlerinden biri. Hem öğrenciler Naina’yla empati kurmayı öğreniyorlar hem de Naina sayesinde başkaları da öğrenciler için empati kurmaya başlıyorlar. 

Küçük uyarılarımız şöyle: Çocukların kendi aralarında yaptığı bazı kavga sahneleri var. Birkaç yerde birbirleriyle argo konuşmalar yapıyorlar. Öğrencilerden birinin sigara içtiğini gördüğümüz bir sahnesi de var.

“Hıçkırık” 10 yaş üstü çocukların aileleriyle birlikte izleyebilecekleri bir film. Hatta filmdeki pozitif mesajlar konuşulabilir. * Burak Göral 


Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: -
Şiddet/korku ögeleri: *
Argo kullanımı: *
Alkol-sigara kullanımı: *
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap