TAY 3: ENDÜLÜS    6+

0 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

İyi kalpli tay Riyah’ın üçüncü macerasında kız çocukları için iyi bir rol model de var.

Tay’ın üçüncü filminde hikâye 10. yüzyılın Endülüs’ünde Kurtuba kentinde matematikçi, yazar, şair ve kendisini bilime adayan bir kadın olarak tarihe geçmiş Kurtubalı Lübna’nın gerçek hikayesinden esinlenilerek oluşturulmuş biraz. Kurtubalı Lübna İslam tarihi içinde de kadının bilimle ve sanatla ilgilenebileceğini kanıtlayan önemli bir tarihi figürdür.

Film onunla matematikte üstün yeteneklere sahip bir öğrenci olduğu çocukluk çağındayken tanıştırıyor bizi. Saraya daha üst düzey bir eğitim alması için davet edilmesine rağmen başka bir kız onun hakkını yiyerek yerine geçer. Lübna’yı da ormanda bir yerde yapayalnız bırakır.

Bu arada ikinci filmde huzurlu bir ortamda bıraktığımız meraklı ve yerinde duramayan tay Riyah, onun akıl hocası deve Jabal, katır ve kendisini çöl faresi sanan fındık faresiyle günlerini geçirmektedir. Bol şimşekli bir havada bir yıldırım çarpması sonucunda Riyah, katır ve fare Lübna’nın olduğu zamana ve yere giderler. Böylece hem eve tekrar dönmeye hem de Lübna’yı saraya götürmeye çalışırlar. Tabii yolda karşılarına çıkan türlü engelleri aşmak zorundadırlar.   


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Önceki filmlerdeki gibi “Tay 3: Endülüs” de tarihi dekorunda dostluk, sadakat, dayanışma ve affetmenin gücünü irdeleyen bir yolculuk hikâyesi anlatmakta. Zeki, meraklı ve öz güveni yüksek bir kız olan Lübna kız çocukları için doğru bir rol model olarak tasarlanmış. Saraya kadar ona eşlik eden üç arkadaş bazen şakalaşarak bazen de tatlı tatlı atışarak geçiniyorlar.

Tabii ki her Tay filminde olduğu gibi yine ilgi çekici kadim bir dini hikâye, Hz. Yusuf ve Hz. Yakub’un hikâyesi anlatılıyor. Bu kısımdaki animasyon tekniği ana hikâyedekinden farklı ve çok da estetik. Aslında önceki filmlerden de daha parlak bir animasyon tekniği bütün filme hakim. Ayrıca Endülüs'ün zengin kültürel mirasını gözler önüne sererken İslam tarihinin en parlak zamanlarından birine de bir yolculuk yapmanızı sağlıyor.

Tay filmleri, din tarihinden seçilmiş bir dönemde geçen, ama didaktik bir din eğitimi vermektense çocuklara güzel ahlaki değerleri heyecanlı ve pozitif mesajları olan hikâyelerle harmanlayarak anlatan yerli animasyon yapımlarımız.

Sinemalarımızda ‘genel izleyici’ sınıflandırmasıyla vizyona girdi “Tay 3: Endülüs”. * Burak Göral


Pozitif mesajlar: ***
Flörtöz durumlar: -
Korku/şiddet sahneleri: -
Argo kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: -
Masal okuma isteği: ***


Yorum Yap