SOSYAL İKİLEM 13+
10 /10
0 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Sosyal medyanın getirdikleri ve götürdükleri üzerine nokta atışı yapan, ‘uyandırıcı’ bir belgesel.
Dünyanın yetişkin insanlarını zaten çoktandır kendisine esir etmiş sosyal medya, özellikle liseden itibaren çocuklarımızı da içine alan bir yeni medya kültürü. Ancak yeni medyanın diğer unsurlarından çok daha farklı ve güçlü etkileri var.
“Sosyal İkilem” adlı ödüllü belgesel bu gerçeği en etkili yerden işlemeye girişiyor: sosyal medyanın mimarlarından. Özellikle Google’da eskiden önemli görevlerde çalışmış Tristan Harris’in bildiklerini tüm dünyaya anlatmaya karar vermesiyle fitil ateşleniyor. Belgeselde, vicdanından dolayı konuşmaya karar veren Harris'le birlikte; Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest gibi sosyal medya mecralarında önemli kademelerde çalışmış eski yöneticiler, akademisyenler ve uzmanlar da sosyal medya şirketlerinin kullanıcılarını kendilerine ve ekrana nasıl bağladıklarını bir bir anlatıyorlar.
Aralara da sosyal medya ve telefon bağımlılığının üç çocuklu bir ailenin gündelik hayatını nasıl etkilediğini anlatan gerçek oyuncularla işlenmiş bir canlandırma serpiştirilmiş. Ailenin küçük kızı fotoğraflarına yapılan yorumlardan kötü etkilenip mutsuz olurken, evin ergen oğlu da giderek radikal gruplara eğilim gösteriyor.
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
Çağımızın bu en büyük bağımlılığı kuşkusuz bütün dünyayı, toplumları değiştiriyor. “Sosyal İkilem” sosyal medya araçlarının dikkatli kullanılması gerektiğini akıcı ve ikna edici bir anlatımla gözler önüne seriyor. Özellikle finalde yani son jeneriklerinin aktığı sahnede bütün konuşmacıların kullanıcılara verdiği tavsiyeler gerçekten önemli. Mesela ‘YouTube’un önerdiği videolara basmayın, kendi seçtiğiniz videoları izleyin’ diyor biri, bir diğeri telefonların yatak odalarından mutlaka çıkarılmasını önerirken, biri de bütün bildirimlerin kapalıda tutulması gerektiğini tavsiye ediyor.
Mesele sadece kişisel verilerin şirketlerin eline geçmesi değil –ki aslında bunun önünde hiçbir vazgeçirici kanunun olmaması da ciddi problem. Sosyal medyanın insan hayatına kattığı kolaylıkların karşısında yaygınlaştırdığı olumsuz şeyler de var: Farklı fikir ve kimliklere karşı hoşgörüsüzlük, yalan haber, manipülasyon ve siber zorbalık.
Katılan birçok eski çalışan gidişat hakkında pek de umutlu konuşmuyorlar doğrusu. Bu gidişle pek çok bilim-kurgu eserinin tahminleri doğru çıkacak ve insanlık giderek kendi yarattığı teknolojinin esiri konumuna düşecek.
Bu başarılı belgesel bu konuda özellikle gençlerin gözlerini açmayı hedeflemiş. Sosyal medyaya yeni dahil olan bu genç beyinlerin daha bilinçli kullanıcılar olması gerektiğini lafı dolandırmadan anlatmayı başarıyor.
Filmi ailece izleyip sonrasında bu konuda konuşmak oldukça faydalı. Bazı gerçek haber görüntülerinde anlık gözüken şiddet sahneleri mevcut. Gençler arasında sosyal medya yüzünden görülen kendini yaralama ve intihar konuları da bazen dile getiriliyor.
13+ çocukların aileleriyle birlikte izlemeleri tavsiye edilir. * Burak Göral
Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: -
Şiddet / Korku Ögesi: **
Argo Kullanımı: *
Alkol - Sigara kullanımı: *
Oyuncak isteme potansiyeli: -