ROBOT RON: BİR SORUN VAR 7+
1 /10
0 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Dijital çağda arkadaşlık, dayanışma, zorbalık ve empati temalarında eğlenceli bir animasyon.
Çağımız insanının en büyük sorunlarından biri teknoloji bağımlılığı. Büyük – küçük hepimiz sosyal medya, cep telefonları ve her türlü internet uygulamalarını hayatımıza alabildiğine dahil etmiş durumdayız. Bu yüzden çocuklar için yapılan filmlerde bile buna sık sık vurgu yapılmakta.
Okuldaki diğer çocuklarla sosyalleşme problemi yaşayan ve göçmen bir ailenin oğlu olan Barney için günler biraz yalnız ve mutsuz geçmektedir. Bütün çocuklarda tüm dünyada büyük ilgi gören ve internetle uyumlu çalışan son teknoloji ürünü robotlar varken, babası ve büyükannesiyle kıt kanaat yaşayan Barney’in robotu yoktur. Buna üzülen babası yaşgününde bir sürpriz yaparak defolu bir ürünü el altından ucuz bir fiyata satın alır. Barney’in Ron adını taktığı robot, defosu yüzünden çevrimiçi olamamaktadır. Ama yine de Barney ile giderek daha sağlam bir arkadaşlık kurmaya başlar. Bu arada robotları üreten şirkette de iki ortak arasında bir koltuk mücadelesi vardır. Diğerleri gibi kontrol edemedikleri robot yüzünden iki ortağın fikir ayrılığı giderek derinleştirecek ve olaylar tırmanacaktır.
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
Barney bir göçmen ailenin çocuğu ve astımı var. Çok yakışıklı ya da popüler bir çocuk değil. Onun yanına gelen robot Ron da kusurlu. Kutusundayken kamyondan düştüğü için programlanmış bazı işlevlerini yerine getiremiyor. Barney’nin aralarına girmek istediği çocuklarsa kafalarını takipçi sayılarıyla bozmuşlar. Filmin hikayesi bilim kurgu olsa da karakterleri hayli gerçekçi tasarlanmışlar...
Ron ve Barney arasındaki dostluk bir süre sonra robot-insan ilişkisinden tümüyle çıkıyor ve gerçek bir arkadaşlığa dönüşüyor. Bu arkadaşlık diğer çocuklara ve teknoloji devi şirketin asıl yaratıcısına da ilham kaynaklığı yapıyor. Arkadaşlık kodlarla programlanabilir bir şey değildir çünkü.
Film, çok popüler olmanın bazen o kadar iyi bir şey olmadığına da değiniyor aynı zamanda. Teknolojinin pozitif kullanımının faydalarına da değiniyor. Gerçekçi bir sonuca varıyor yine... Kimse robotlarından vazgeçmiyor yine de, orta bir yol bulunuyor. Bu arada dayanışma ve başkalarıyla empati kurma meselesi de işlenen önemli temalar. Bazı esprileri yetişkinlerin de hoşuna gidecek kadar yaratıcı.
Ancak bir parça şiddet olduğunu da belirtmek gerek. Barney en başta biraz zorbalığa maruz kalıyor, bazı hayvanlar komikleştirilmiş bazı şiddetli durumlar yaşıyorlar. Okuldaki bütün robotların zıvanadan çıktıkları bir bölüm de var.
Film pek çok ülkede 7+ almış, bazı ülkelerde de 6+. Türkiye sinemalarında 6A (6 yaş altı aile eşliğinde izleyebilir) sınıflandırmayla vizyona girdi. * Burak Göral
Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: -
Şiddet/korku ögeleri: **
Argo kullanımı: **
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: -