RAFADAN TAYFA GÖBEKLİTEPE 6+
8.6 /10
0 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Rafadan Tayfa yeni macerasında bütün çocukları Şanlıurfa'ya ve Göbeklitepe’ye davet ediyor.
2014’ten beri TRT Çocuk kanalında devam eden “Rafadan Tayfa” animasyon dizisinin ikinci sinema filmi bir yıl aradan sonra çıktı karşımıza. Aslında dizisi devam ediyorken bir sene arayla iki sinema filmi çıkartmak biraz hızlı bir karar. “Rafadan Tayfa Göbeklitepe”nin çok daha iyi bir film olmasındaki en büyük engel bu acelecilik olmuş biraz.
Dizinin ana karakterleri olan Rafadan Tayfa ekibi Hayri, Kamil, Akın ve Mert; Urfa’daki arkadaşları Veysi’nin gönderdiği tarihi figürlerle dolu bir siniyi anlamlandırmaya çalışırlarken Veysi’den gelen gizemli telefon onları harekete geçirir. İlginç motiflerle süslenmiş sininin Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’yle ilgili olduğunu anlayan ekibe Hayri’nin kız kardeşi Hale ve Sevim de katılmıştır. Hep beraber trenle Urfa’ya doğru yola çıkarlar. Çocuklar hep birlikte hem siniyi Göbeklitepe’nin kaşifi Başkan Amca’ya göstermek hem de Veysi’yi bulmak amacındadırlar. Böylece bir hırsızlık vakasının içinde bulurlar kendilerini.
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
“Rafadan Tayfa: Göbeklitepe” ilk filmdeki gibi bir soygun hikayesinin içine kahramanlarımızı da dahil edip tarihi bir detayı hikayenin ana mekanı olarak kuruyor. İlk filmde İstanbul’un altındaki dehlizler, şimdi de UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan, insanlık tarihinin bilinen ilk tapınaklarına ev sahipliği yapan Göbeklitepe kullanılmış. Doğrusu film bu önemli tarihi mekanı merak ettirmeyi başarıyor en başta. Hem Şanlıurfa’ya hem de Göbeklitepe’ye çağırıyor izleyicisini.
Dizide de sık sık vurgulandığı gibi farklı yapıdaki arkadaşlar birbirlerini kolluyorlar, birbirlerini tamamlayıp iyi bir takım oluşturuyorlar. Ama bu dizinin ikinci filmi; yani artık başka pozitif temalara da yer verilmesi gerek. Çocukları korkutacak karanlık detaylar fazla yok belki ama senaryo çok daha eğlenceli ve akıcı işlenebilirdi. Komedisini en çok Hayri karakterinden çıkarıyor hikaye. Çocuklar en çok Hayri'nin telaşlı hallerine, yemek düşkünlüğüne, geğirmesine ve bir bebeğin gazını çıkarttırmasına gülüyorlar. Başka karakterlerle başka komik durumlar da çoğaltılabilir.
Her sahnenin müzikle dolu olması küçük seyircileri biraz yorabilir. Üstelik bu çoğunluğu yüksek tempolu müziklerin çok yüksek sesle kullanılması, bazen diyalogları da eziyor. Özellikle de Şanlıurfa sahnelerindeki yöresel türkülerin (harika türküler bu arada) sözleri karakterlerin diyaloglarına karışıyor.
“Rafadan Tayfa” TRT Çocuk’un özgün üretimleri içinde en sağlam ilerleyen, kendi sadık kitlesini oluşturmuş nitelikli bir animasyon dizisi. Ancak sinema filmleri bu kadar hızlı üretilmemeli. Çoğunlukla yakın plan çalışılmış olması da bu hızın getirdiği bir dezavantaj. Genel planlar daha çok detay çalışılmasını gerektirir. "Rafadan Tayfa" sinema filmlerinde her açıdan dizi bölümlerinden daha belirgin şekilde ileride olunmalı. Çocuklar ve ebeveynleri Rafadan Tayfa'nın sinema filmlerinde, televizyonda izledikleri bölümlere göre daha doyurucu bir teknik işçilik ve daha kompleks bir hikaye bulmalılar. Bu sinema filmlerinde ana akım komedilerin bol müzikli, gürültücü yapılarından uzaklaşıp; dizinin kendi özgün çizgisi daha da geliştirilmeli. * Burak Göral
Pozitif mesajlar: ***
Flörtöz durumlar: -
Şiddet/korku ögeleri: *
Argo kullanımı: *
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: **