NOEL GECESİ KABUSU    7+

8.3 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Hâlâ günümüzün en popüler ikon filmlerinden biri olmaya devam eden film, eşsiz bir hayal gücüyle oluşturulmuş, yarı-karanlık bir masal.

Kısaca Cadılar Bayramı ile Noel bayramının kavgasını anlatan “Noel Gecesi Kâbusu”nda hikâyenin iyi karakteri aslında bildiğimiz anlamda iyi biri değil. Jack Skellington, nüfusunu goblinlerin, öcülerin ve hayaletlerin oluşturduğu Halloween kasabasının en popüler ve saygıdeğer kişiliklerinden biridir. Jack bir gün şans eseri Noel kasabasına gidiş kapısını bulur. Noel kasabası o kadar renkli ve cıvıl cıvıldır ki oradaki neşeyi, kendilerinkinden çok farklı olan ‘bayram havası’nı kıskançlıkla seyreder. Artık yeni bir karar almıştır. Cadılar Bayramı’nı Noel’den daha popüler yapacaktır. 


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Tim Burton’ın kendi hikâyesinden senaryolaştırdığı ve yapımcılığını üstlendiği “Noel Gecesi Kâbusu” onun yönetmemesine rağmen (yönetmen Henry Selick) onun filmiymiş gibi anılmaktadır çoğunlukla.

Kendine has, oldukça yaratıcı fikirler barındıran benzersiz olan filmin en en önemli başarısı bizi alıp tuhaf ve çok özgün bir evrene dahil edebilmesidir. Filmdeki en ufak eşyalar; şekli şemali en bilindik imajlardan biri olan Noel Baba bile çok ‘değişik’ görünmektedir! 

Çocukların korku filmlerine ve hikâyelerine olan merakını komediyle ve iyi bir hikâyeyle harmanlayan bu eşsiz stop-motion film, ailece de izlenebilecek nitelikte bir klasik. Ama kimi karanlık öğeleri nedeniyle (Jack’in hayalet köpeği ya da bazı goblin ve öcülerin görüntüsü), izleyen çocuklar 8-9 yaşından büyük de olsa, rengârenk Pixar ve Disney filmlerine çok alışmış bazı hassas çocuklar için yine de erken sayılabilir.

Filmde Jack’in kıskançlığının yarattığı karmaşayı konuşabilirsiniz. Ayrıca Jack’in sevgisini kazanmaya çalışan Sally sık sık Jack’in yanlışlarını düzeltiyor ve onu iyiliğe çekiyor. Ama filmin en güzel faydası; onu sınırsız bir hayal gücüne örnek olarak gösterebilmeniz. * Burak Göral   


Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: *
Şiddet/korku ögeleri: ***
Argo kullanımı: *
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: ***


Yorum Yap