MASAL ŞATOSU: PERİ HIRSIZI (İlk 3 bölüm)    7+

10 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Çok izlenen fantastik çocuk filminin dizi olarak tasarlanan devamında hikaye çok yavaş ilerliyor.

Günümüzde çocuklar için dramatik bir eser üretmenin üç altın kuralı var. Birincisi içerdiği mesajları didaktik olarak diyaloglarla ve parmak sallar gibi öğüt şeklinde vermemek. Çocuklar izledikleri şeyde kendilerinin eğitildiklerini hissetmeyi sevmezler. İkincisi eğlenceli, parlak fikirlerle donatmak. Onlar için bir şey izlemenin en büyük amacı eğlenmektir elbette. Üçüncüsü de zeki bir hikaye ortaya çıkarmak. Çünkü günümüz çocukları internetle büyüyen, algıları önceki nesillere göre çok açık olan çocuklar. Bunlara ek olarak, çocuklara nezaketle yaklaşmalı; nezaketle, empatiyle ve eşitlikçi büyümelerini sağlayacak karakterler üretilmeli.

Masal Şatosu: Sihirli Davet”in sinema filminde bu bahsettiğimiz her meselede sorun vardı. Argo içeren diyaloglar, derinleşemeyen basmakalıp karakterler, basit bir olay örgüsü ve amatör oyunculuklarla iyice şişen komik olma maksadıyla uzatılmış sahnelerle yürüyordu.

Ama gişede yerli üretim çocuk filmi arayan ailelerin belli oranda ilgisini çekti. Dijital platform BluTv, yapımında da katkıda bulunduğu ve filmin devamı niteliğindeki bu diziye kitaplığında yer vermeye başladı.

İlk filmin ana kahramanı olan Neşe, dizinin de baş karakteri yine. Neşe’nin annesi, Akın ve maalesef Bora karakteri de ilk filmden tanıdığımız karakterler. Ancak “Güldüy Güldüy” ekibinin yıldız oyuncusu Berat Efe Parlar da kadroya Neşe’nin kuzeni olarak katılmış. Hikayede ilk filmde de gördüğümüz Kara Kraliçe ile yeni yardımcısı Kali bu sefer de dünyadaki bütün ilham perilerini kaçırmaya başlarlar. Kara Kraliçe’nin iyi kalpli kız kardeşi Masal Diyarı’ndan çıkıp gelerek Neşe’den yardım ister. Böylece Neşe ve bazılarını yeni tanıdığımız arkadaşları tekrar maceraya atılırlar.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


15-17 dakikalık bölümlerle kurgulanan dizinin ilk üç bölümünü izledik henüz. Oldukça yavaş, yine gereksiz uzatılmış sahnelerle ilerliyor hikaye. Kötü karakterin anlamsız gülüşlerine karşılık ilk filmde de rahatsız edici bir karakter olan Bora’nın komik olduğu düşünülen garip gülüşleri de uzatılmış... Hikayeye yedirilmesi gereken mesajlar ise diyaloglarda cümle cümle, tane tane dillendiriliyorlar. Hem anlatıcı tarafından, hem de Neşe’nin annesi tarafından. Yani çocukların bir kulağından girip öbür kulağından çıkıyorlar ve sıkılmalarına da neden oluyorlar. Kara Kraliçe de birkaç kez yardımcısına “gerizekalı!” diye bağırıyor.

Hikaye yine çok basit, çocukların zekalarını harekete geçirecek kıvrımlara sahip değil malesef. Beki sonraki bölümlerde daha iyileşir. * Burak Göral 


Pozitif mesajlar: **
Flörtöz durumlar: *
Şiddet/Korku ögesi: *
Argo Kullanımı: **
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap