KÜÇÜK PRENS    8+

9 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Ünlü klasikten uyarlanan animasyon, duygusal ve eğlenceli ama birkaç hususa dikkat.

Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry’nin uzun hikayesi “Küçük Prens”, büyümek karşısında çocukluğun o güzel dünyasının yavaş yavaş solmasına yakılmış bir ağıttır aslında. “Küçük Prens” çocukluğunun masum dünyasından çok uzaklaşmış büyüklerin kalplerine dokunabilen bir kitaptır. Kitabın şiirsel dilini, melankolik atmosferini ve Exupéry’nin kendi çizdiği illüstrasyonlarıyla okuyucuların beyinlerine nakşettiği görselliğini yakalayacak bir film yapabilmek pek de kolay değildi.

“Kung Fu Panda” ve “Sünger Bob” filmlerinden tanıdığımız Amerikalı animasyon yönetmeni Mark Osborne’un filmi, hikayenin aslını stop-motion tekniğiyle ele alıp benzer bir tema taşıyan daha geniş paralel bir hikayenin içine yediriyor. Bu geniş hikaye, bekar bir anne ve kızının çevresinde gelişiyor. Anne kızını iyi ve disiplinli bir okula kaydettirebilmek için ona abartılı yoğunlukta bir çalışma programı çıkarıp, kızının hayatını cehenneme çeviriyor adeta. Bu kontrol dozunu biraz kaçırmış karakter, günümüzün abartılı ‘helikopter anne’lerine de sert bir eleştiri...
Küçük kız yeni taşındıkları evin yanındaki komşuları yaşlı pilotla bir arkadaşlık geliştirir bu süreçte. Yaşlı pilot eski uçağını tamir edip yıllar önce çölde tanıştığı küçük prensi bulmaya gitmenin hayaliyle yaşamaktadır. Görüşmeleri süresince bizim küçük kıza küçük prensle nasıl tanıştığını da anlatacaktır.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Osborne’un filmi Exupéry’nin kitabının ruhunu büyük ölçüde yansıtıyor perdeye, hatta tutarlı denebilecek bir ‘devam’ da getiriyor öyküye.

Bazı yerlerde küçük aşırılıklar var... Mesela başta anne karakteri olmak üzere bütün büyüklerin sıkıcı olması, çoğunun asık yüzlü ifadelerle, robot gibi ortalarda dolaşmaları, ruhsuz gri evlerde yaşıyor olmaları, çocuklarına sadece ders çalışmalarını söylemelerinin dışında bir diyalog kurmadıkları gibi bir dünya fazla abartılı görünüyor her şeye rağmen. Hikayenin orijinalinin biraz sadeleştirilerek anlatıldığı stop-motion bölümlerdeki sembolik anlatımı, filmin ‘yeni hikaye’ kısmında çocuklar daha iyi anlasın diye birer birer tercüme ediliyor.

Stop-motion sahneler ise tümüyle kağıttan modellerle Exupéry’nin çizimleriyle son derece uyumlu ve başarılıyken, paralel hikayenin teknolojisi izlediğimiz pek çok yeni animasyona göre bir parça sönük. Ama mesele filmin hikaye ve duygusuysa bu konuda pek bir sıkıntısı yok filmin. Bir an bile sıkmıyor, ebeveynlerin de duygulanmalarına ve gözlerinin dolmasına sebep olabiliyor.

Film bizde vizyona çıktığında “genel izleyici” sınıfı almıştı. Ancak bazı sahneler biraz karanlık detaylar içermekte. Küçük kız bir fabrikada hapis kalıyor ve biraz ürkütücü bir makine tarafından tehdit ediliyor. Ölüm ve intihar gibi konularda da kimi göndermeler mevcut.

Filme 7+ veren ülkelerin olduğunu da belirtelim. * Burak Göral


Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: -
Şiddet/korku ögeleri: **
Argo kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap