KAPTAN PENGU VE ARKADAŞLARI 3: BUZ MANDASI EFSANESİ    3+

10 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Yeni Kaptan Pengu filmi hem hikayesiyle hem de animasyon tekniğiyle önceki filmlerini ileri taşıyan bir yapıya sahip.

TRT Çocuk kanalının dizilerinden uyarlanan animasyon filmleri içinde “Kaptan Pengu ve Arkadaşları” serisinin özel bir yeri var. Bir defa hikayelerinde kötü karakter ya da kötülük yapan biri yoktur. Yapay bir sterillik değil ama; çatışmayı kötülükten değil, çözülmesi gereken bir meseleden, yanlış anlaşılmalardan, özgüven eksikliğinden ya da başka insancıl bir sorundan çıkaran hikayeler izleriz. Çevrecilik, iklim değişikliği ana mesajıdır. Karakterler her macerada sadece çevre bilincine katkıda bulunmazlar, kendi kişiliklerine dair de bilgilenirler. Özellikle okul öncesi çocuklar için beyin dostu bir tasarımı ve algısal netliği vardır.

Denizci bir penguen olan Kaptan Pengu bir akşam ateş başında arkadaşlarına bir efsane anlatır. Bu efsane Buz Mandası diye anılan bir manda ve onun bulduğu sihirli istridyeyle ilgilidir.

Geçen filmden tanıdığımız şarkıcı Mandarin, menajeri Tili’yle onlara katılır. Tili elinden telefon düşmeyen teknoloji bağımlısı bir dişi tilkidir. Mandarin’in yeni konserinin organizasyonuyla uğraşmaktadır. Bu arada Mandarin, kahramanlarımızdan Mandalina’yı konserine birlikte şarkı söylemeleri için davet eder. Ünlü bir şarkıcı olmayı hayal eden Mandalina teklifi hemen kabul eder ancak ertesi gün yaşanan küçük bir yanlış anlama yüzünden kalbi kırılır. Mandalina hayatta bir amacı olmadığını düşünmeye başlar ve Buz Mandası’yla istridyeyi bulursa eğer sıradan bir manda olmadığını kanıtlayacağını düşünür. Tam da teknesini hazırladığı sırada yanına gelen Mandarin de bu yolculuğa istemeden dahil olmuştur. İkilinin kuzey kutbuna gittiğini anlayan Kaptan Pengu ve arkadaşları Tili’yi yanlarına alarak ikilinin peşine düşerler. Bu yolculukta onları büyük bir macera beklemektedir.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Kaptan Pengu, Misket, Zeze, Gugu, Pegu ve Mirmir gibi önceki filmlerden tanıdığımız kahramanlara kendini ceylan sanan fok balığı ve teknoloji bağımlısı olan menajer Tili gibi renkli yeni karakterler de katılıyor. Macera sırasında sürekli bir şeylerden şikayet eden Tili’nin cep telefonuyla kurduğu bağımlı ilişkinin yanısıra ihtiyacı olmasa da teknoloji ürünü protez bir kol kullanması da ilginç bir detay olmuş. Elbette bu yolculuk ona da bazı dersler verecektir. Bu arada Mandarin ve Mandalina arasında da bir sürtüşme ve rekabet vardır sürekli. Mandarin ünlü olmanın getirdiği bir kibire sahiptir ve bunu sık sık belli eder. Bu yolculuk sırasında birlikte arkadaşlığın ve dayanışmanın güzelliğini kavrarlar.

Buzulların erimesi, iklim değişikliği ve suyun yaşam kaynağı olarak önemi yine vurgulanıyor elbette. Geri dönüşüm ve enerji israfı konularında da öğretici ve faydalı mesajları var.

Filmde bir kötülük unsuru yok ama yine de kahramanlarımız heyecanlı anlar yaşıyorlar sık sık. Özellikle de Mandarin ve Mandalina’nın kırılan buz üstünde koştukları sahne ve Tili’nin boğulma tehlikesi yaşadığı sahne hayli heyecanlı.

Kahramanların hikayeler anlattığı kısımlarda kullanılan farklı üslup ve genel anlamda ikinci filmin hayli ilerisine geçen parlak animasyon tekniğiyle de göz dolduruyor film. Yerli yapım animasyonlar arasında farkını belli ediyor. * Burak Göral 


Pozitif Mesajlar  ****
Flörtöz Durumlar  -
Şiddet / Korku öğeleri  -
Argo Kullanımı -
Alkol – Sigara kullanımı  -
Oyuncak isteme potansiyeli   -


Yorum Yap