HOBBİT: BEKLENMEDİK YOLCULUK    10+

0 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

"Yüzüklerin Efendisi"ne göre çocuk izleyiciye daha yakın duran bir seridir "Hobbit" filmleri...

Fantastik edebiyatın öncü yazarlarından J.R.R. Tolkien’in üç ciltten oluşan romanı “Yüzüklerin Efendisi” 2001-2003 tarihleri arasında Peter Jackson’ın şahane vizyonuyla üç film halinde perdeye uyarlanmış ve tüm dünyada coşkuyla karşılanmıştı. Üçlemenin son filmi “Kralın Dönüşü”nden (The Return of the King) tam dokuz yıl sonra çekilen ve yine üç bölüm olarak tasarlanmış Hobbit filmlerinde “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesinde yaşanan olayların öncesine gidiyoruz. İlk film “Beklenmeyen Yolculuk”da Bilbo Baggins’in biraz da Gandalf’ın zoruyla, kendi yurtlarından kovulan cücelere yardım etmek için onlarla birlikte yola çıkışını anlatıyor.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Tolkien’in “Hobbit” kitabından, tamamen ticari kaygılarla, üç ayrı film çıkarabilmek için yazarın başka kitaplarından da faydalanılmış, kitapta hızlı geçilen yerler yavaşlatılmış, Bilbo Baggins’in yolculuğuna kimi olaylar eklenmiş, farklı gerilim unsurları katılmış.

Serinin bu ilk filminde, özellikle Bilbo’nun Gollum ile karşılaştığı anı ve yüzüğü nasıl sahiplendiğini izlemek, insana eski bir dostla kucaklaşır gibi hissettiriyor. Beyazperdenin gösterime girdiği yıl olan 2012’e kadarki en kuvvetli ve en gerçekçi ejderhası Smaug’u izlemek de belli oranda keyif vermekte.

“Hobbit”in bu ilk filmindeki en önemli mesaj, en küçük ve etkisiz görünebilen insanın bile büyük değişikliklere yol açabilecek potansiyele sahip olabileceği. Aynı mesaj “Yüzüklerin Efendisi”nin de pozitif mesajlarından biriydi. Elbette ekip çalışması ve yardımlaşmanın önemi de yine vurgulanmakta.  

DİKKAT: “Yüzüklerin Efendisi”nin daha etkili şiddet sahneleri vardı ama Hobbit filmlerinde de karanlık kimi detaylar mevcut. Filmin sonunda Smaug’un ortaya çıkışı ve cücelerin sık sık ölümle yüzleşmesi bazı hassas çocukları fazla heyecanlandırabilir.


Pozitif Mesajlar  ***
Flörtöz Durumlar  - 
Şiddet / Korku öğeleri ***
Argo Kullanımı  *
Alkol – Sigara kullanımı  **
Oyuncak isteme potansiyeli  *


Yorum Yap