GENCO 12+
0 /10
0 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Gençlerin Genco Erkal gibi idealist ve gerçek bir sanatçıdan öğrenecek çok şeyleri var.
Biyografik filmler ve belgeseller dünyanın her yerinde ilgi görür ama yaratıcı şekilde anlatılanları ve kendi hayatımıza yansıtabileceğimiz detaylarının olduğu filmler diğer örneklerine göre kuşkusuz daha değerli oluyorlar. Genco Erkal’ı anlatan belgesel de onlardan biri. Biyografik belgesellerde alıştığımız gibi konu edilen sanatçıyı bu sefer başka kimse değil, kendisi anlatıyor. Ünlü tiyatro oyuncusu Genco Erkal, kendi yazdığı senaryoyla çok işlevli bir otobiyografinin nasıl yapılabileceğinin de dersini vermiş.
"Genco" sadece bir sanatçının kendi anlatımıyla kendi otoportresini sunan bir film değil. Genco Erkal çocukluğunu anne-babasının geçmişini de anlatıyor. Yurt dışında oynadığı oyunlardan bahsediyor. Tiyatro kariyeri boyunca yaşadığı bütün inişleri çıkışları olabildiğince samimi bir dille bizimle sanki sohbet eder gibi anlatıyor. Ama sadece bunlardan ibaret değil bu belgesel.
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
Yaptığın işe saygı duymak ve kendini ona vermek nedir? Bir şehrin kültür hafızası neden önemli ve yaşatılmalıdır? Politik tiyatro nedir, neden lazımdır? Sanatçıların toplum karşısındaki sorumlulukları nelerdir? Sanatın temsil gücünün bir sınırı var mıdır, bu gücün karşılığı nedir? Nazım Hikmet, Haldun Taner, Yıldız Kenter gibi sanatçılarımız neden önemli ve yaşatılmalıdır?
Ayrıca Genco Erkal’in hep hayalinin peşinden koşması, daha iyi koşullara ulaşmak için çaba göstermesi, karşısına çıkarılan her türlü zorlukla mücadele etmekten yılmaması onu çok pozitif bir rol model haline getiriyor. Erkal'ın gözümüzün içine bakarak bizimle birebir kurduğu ilişki çok gerçek ve samimi. Kendisini çok güzel ifade ediyor elbette. Özellikle ergenliğe adım atan seyirciler için çalışkanlık, kararlılık ve yeteneğinin peşinde gitme azmini çok iyi yansıtıyor. Ayrıca Nazım Hikmet’in yanısıra Zülfü Livaneli, Fazıl Say gibi değerlerimize de yer verip; Madımak Oteli, Gezi Parkı olayları gibi yakın tarihimizin önemli olaylarını da kapsıyor.
Özellikle tiyatroya, oyunculuğa ve elbette sanata ilgi duyan gençlerimize izletmek gerek... Netflix filme 10+ vermiş, ancak daha iyi algılanabilmesi için 11-12 yaşlar daha isabetli olabilir. * Burak Göral
Pozitif Mesajlar ****
Flörtöz Durumlar -
Şiddet / Korku öğeleri -
Argo Kullanımı -
Alkol – Sigara kullanımı -
Tiyatro oyuncusu olma isteği yaratma potansiyeli ****