CRUELLA 12+
1 /10
0 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Böylece Disney de negatif bir karakterinin doğuş hikayesini anlattığı biraz ‘karanlık’ bir filme imza atmış oldu.
Disney’in en klasik eserlerinden biri olan 1961 yapımı animasyon filmi “101 Dalmaçyalı”nın kötü karakteri Cruella de Vil’in geçmiş hikayesi çocukların ne kadar ilgisini çeker bilemeyiz, ama Disney çizgi roman uyarlamalarında sıkça yapılan bir uygulamayı kendi ürününde de denemek istemiş belli ki. Tıpkı “Joker” filminde olduğu gibi Cruella’nın da nasıl öyle bir kötü karaktere dönüştüğünü o filmden birkaç ton daha yumuşak ama Disney filmlerine göre biraz daha karanlık bir uslupla anlatmayı amaçlamış. Gördüğü ilgi sayesinde devam filmi için de onay verilmiş.
Film babasız Estella’nın annesiyle geçirdiği çocukluk günlerini anlatıyor en başta. Zaptedilmesi zor, hareketli ve isyankar yapısı yüzünden okulda sürekli olay çıkaran bir kız çocuğudur. Bir gün annesi onu esrarengiz bir kadınla konuşmak için büyük bir malikaneye götürür. Kızına arabada kalmasını söyler. Ancak Estella arabadan çıkıp büyük evdeki partiye dahil olur, ortaya çıkan karmaşa yüzünden peşine köpekler takılır. Annesine doğru koşarken köpekler onu geçer ve annenin üstüne atlarlar. Estella’nın annesi bu saldırı sonucunda uçurumdan düşerek ölür.
Estella suçluluk içinde büyür ve Londra’da tanıştığı iki hırsız çocukla küçük bir suç çetesi oluşturur. Bir gün temizlik işçisi olarak çalıştığı yerde yeteneği ve yaratıcılığıyla moda kraliçesi Barones’in dikkatini çeker. Barones onu yanına işe alır. Estella bir süre sonra Barones’in annesinin ölümünden sorumlu olduğunu anlayacak ve onun yanında çalışırken intikam planları yapmaya başlayacaktır. Böylece kendisine bol makyajlı bir ikinci kimlik yaratır ve Barones’in karşısına "Cruella" olarak çıkar. 1970’lerin Londra’sında iki kadın arasında giderek daha tehlikeli bir hale gelen büyük rekabetin fitili ateşlenmiştir.
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
“Cruella”yı doğrudan çocuklar için yapılmış bir film gibi algılamak çok doğru değil aslında. Belli bir açıdan bakınca “Şeytan Marka Giyer” filmini bile çağrıştırıyor. Estella’nın Barones’e olan öfkesi ve intikam arzusu çocuklar açısından çok da cazip bir mesaj değil doğrusu. Zaten filmde uzun bir süre küçük Estella’nın annesinin ölümünden sorumlu göründüğünü de belirtelim. Annenin ölümü kanlı değilse de epey karanlık... Cruella’ya dönüşen Estella’nın tavırları punk müzik ve kostümlerle sivrileştiriliyor daha çok. Kan veya aşırı şiddet gösterilmiyor ama bolca ölüm tehlikesi, kavga-gürültü bulunuyor hikayede. Estella ve arkadaşlarının kanunsuz pek çok aktiviteleri oluyor. Bazen iyi amaç için de olsa bol bol hırsızlık yapıyorlar. Estella’nın çocukluğu sahnelerinde de akran zorbalığı görülüyor.
Estella çalışkan, yaratıcı, özgüveni yüksek ve zeki bir genç kadın. Moda tasarımcılığı üzerine ilham verici sahneleri olduğunu da söyleyebiliriz.
Müzikler, kostümler ve iki başrol oyuncusu (Emma Stone ve Emma Thompson) çok başarılı ama gereğinden fazla uzun bir film olduğunu da belirtmek gerek.
Türkiye’de vizyonda 10A verilmiş ancak pek çok ülkede 12+ aldığı görülüyor. Bizce de 12-13 yaşlar daha doğru bir alt sınır... * Burak Göral
Pozitif mesajlar: **
Flörtöz durumlar: *
Şiddet/Korku ögesi: ***
Argo Kullanımı: *
Alkol-sigara kullanımı: **
Oyuncak isteme potansiyeli: -