BİZİM DÜNYAMIZ 10+
0 /10
0 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Aslında daha çok ebeveynlere ve eğitimcilere önerebileceğimiz, Güney Kore sinemasından ödüllü bir akran zorbalığı filmi.
4. sınıfa giden Sun, okuldaki diğer kızlarla çabuk ve sağlam iletişim kuramayan 10 yaşında bir kız çocuğudur. Alkolik babası ona karşı ilgisizdir. Annesi işinden kalan zamanlarda hem kardeşiyle hem de onunla elinden geldiğince ilgileniyordur. Çok paraları yoktur. Yaz tatilinde mahalleye yeni taşınmış Jia adlı bir kızla arkadaş olur. Jia’nın annesiyle babası boşanmışlardır. Dağınık bir aile düzeni vardır, çoğunlukla anneannesiyle yaşıyordur. Maddi durumu da Sun’unkine göre daha iyidir.
Tatil zamanı birbirlerinin en iyi arkadaşı olup güzel zamanlar geçirirler. Ancak Jia’nın bazı tavırları Sun’u zaman zaman şaşırtır. Tatil bitince Jia da Sun ile aynı sınıfta okula başlar. Ancak aralarındaki ilişki okuldaki sosyal ortam ve dengelerin araya girmesiyle çok değişir. Jia ondan uzaklaşmaya ve Sun'u sevmeyen diğer kızlarla zaman geçirmeye başlar...
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
Yoğun ve zarif bir film “Bizim Dünyamız”. Kahramanları 10 yaşındaki çocuklar olsa da olgun bir sinema anlayışıyla gerçekleştirilmiş. Dolayısıyla Sun ve Jia’nın arasında geçenler çoğu zaman pek dile getirilmiyor. Çocukların aralarında gerçekleşen olaylar, ince nüanslarla hissettiriliyor daha çok. Bu yüzden 10 yaşından küçük çocukların kolay algılayabileceği bir film değil.
Jia bir sahnede hırsızlık yapıyor, Sun bunun yanlış olduğunu biliyor ve ona söylüyor. Sun’un dedesinin vefatından da yumuşak bir şekilde bahsediliyor. Çocuklar birbirlerine bazen “ezik” gibi kelimelerle hitap edebiliyorlar. Ayrıca finale doğru iki kız arkadaş çok kısa bir süre fiziksel kavga ediyorlar.
“Bizim Dünyamız”, okullarda çocuklar arasında gelişen rekabet, dedikodu, kıskançlık, akran zorbalığı, sosyal statü ve farklılıklardan doğan sorunları konuşabilmek için iyi bir fırsat sunuyor ebeveynlere. Ön ergenlikte sıklıkla yaşanan bu mesele üzerine çok net bir çözüm önermiyor belki ama ebeveynlerin (ve eğitimcilerin) bu konularda kolay konuşturamadıkları çocuklarıyla iletişim kurmalarında ve onlarla empati geliştirmelerinde yardımcı olabilir.
Bunun yanısıra filmin sinemasal gücü de oldukça sağlam. Işığı, renk kullanımı, müzikleri ve akıcı kurgusuyla da tat veriyor. Kesinlikle 10+ çocuklarla birlikte, ailece izlemek tercih edilmeli. İnternette çeşitli kaynaklardan Türkçe dublaj seçeneğiyle izlenebiliyor. * Burak Göral
Pozitif mesajlar: ***
Flörtöz durumlar: *
Şiddet/korku ögeleri: *
Argo kullanımı: *
Alkol-sigara kullanımı: *
Oyuncak isteme potansiyeli: -