BİR CUMHURİYET ŞARKISI 6+
0 /10
0 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Tarihimizden daha önce anlatılmamış bir hikayeyi anlatan pozitif mesajlarla dolu bir aile filmi.
Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Türkiye hızla savaş yaralarını sarmaya başlıyor. Atatürk ve savaş kazanmış kurmay ekibi ülkenin her yerinde seferberlik başlatmıştı. Bu anlamda ilk 10 yılda çok büyük işler başarılmış. 1934’ün haziran ayında ise İran Şahı Rıza Pehlevi Atatürk’ün davetlisi olarak Türkiye’yi ziyarete gelecektir. Aynı sınırı paylaşan iki ülkenin geçmişte yaşanan bazı sorunlarını kökten çözebilmesi açısından bu buluşma çok önemlidir. Atatürk özel bir programla karşılamak ister şahı ve onu Türkiye’nin modern yüzüyle buluşturmayı planlar. Bir ay kadar bir zaman kalmıştır ve kısıtlı imkanlara rağmen tamamen Türk sanatçıların emeğiyle üretilmiş bir Türk opera eserinin sahnelenmesini uygun bulur. Bu görevin başına da Münir Hayri Egeli’yi getirir. Operayı besteleyecek olan kişi ise saygın bir besteci olan Ahmet Adnan Saygun’dur. Cumhuriyetin ilk musiki eğitimcilerinden ve İstiklal marşımızın bestecisi Zeki Üngör’le bir türlü anlaşamayan Adnan Saygun, Atatürk’ün bizzat desteğine rağmen çok kısıtlı imkanlarla ama fedakar ve yetenekli sanatçı arkadaşlarıyla birlikte zamana karşı yarışarak Türkiye’nin ilk opera bestesini, Özsoy Operası’nı yaratır.
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
Filmde Zeki Üngör ve Adnan Saygun arasındaki çekişme seyir zevkini yükseltmek için dramatik olarak belli oranda arttırılmış. Adnan Saygun’un evliliğindeki sorunlar da üstü kapalı olarak geçilmiş biraz. Atatürk’ün 1914’de Bulgaristan’da ateşemiliterlik görevi sırasında tanıdığı ve kısa süreli bir aşk ilişkisi yaşadığı Bulgar savunma bakanının kızı Dimitrina Kovaçeva’yı hatırladığı sahneler bu hikayeye tam oturamıyor. Bir de Atatürk’ün her göründüğü sahnede vecizeyle konuşması bazen biraz fazla kaçıyor.
Ama bunların dışında film başından sonuna kendisini kolayca izletmekte. Yer yer komik öğelerle süslü rahat bir akışı var. Onca sorunlara rağmen ülkenin yeniden ayağa kalkma heyecanını sanatçılar açısından güzelce anlatan bir olay örgüsüne sahip. Münir Hayri’nin çözülmesi en imkansız görünen sorunlara bile “hallolur, bir şekilde çözeriz” şeklindeki pozitif yaklaşımı da güzel bir mesaj çocuklar için. Başta Adnan Saygun’u canlandıran Salih Bademci olmak üzere bütün oyuncular özenli performanslar göstererek sahnelerin seyir keyfini arttırmaktalar.
Çocuklara Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önemi, cumhuriyetin kadınlara verdiği değeri, yaratıcılığın güzelliğini, dürüst bir rekabet ile kirli rekabetin arasındaki farkı güzel anlatıyor “Bir Cumhuriyet Şarkısı”. Ülkemizde 6A sınıfı alan film bizce 6 yaş üstü çocukların rahatça izleyebileceği gayet pozitif bir cumhuriyet filmi... * Burak Göral
Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: **
Korku/şiddet sahneleri: -
Argo kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: **
Atatürk hakkında daha çok bilgi edinme isteği: *****