80 GÜNDE DEVRİÂLEM    11+

1 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Ünlü klasik romanın hikaye omurgası sürdürülse de biraz sulandırılmış ve içi boşaltılmış...

Jules Verne’nin klasik romanından uyarlanan film, zamanında çok büyük bir bütçeyle dev setler kurularak tasarlanan bir komedi-aksiyon.

19. yüzyıl İngiltere’sinde, İngiliz mucit Phileas Fogg’un eski asistanı onu sürekli tehlikeli icatlarında denek olarak kullandığı için dayanamayıp kaçmıştır. Tam o günlerde yolu peşindeki gizemli adamlardan saklanan ve adının Paspartu olduğunu söyleyen Çinli Lau Xing ile kesişir.      

Bu tanışmanın olduğu gün büyük bir bankadan, çok değerli bir Buda heykeli çalınmıştır. Aslında Paspartu köyünden çalınan bu heykeli, bereketi azalan köyüne tekrar geri döndürebilmek için bankadan çalmıştır. Phileas’ın yanındayken onu köyüne geri götürebilmenin bir yolunu bulur. Çünkü Phileas ezeli rakibi Lord Kelvin’le inanılmaz bir bahse tutuşarak 80 günde dünyanın çevresini katedebileceğini savunur. Böylelikle ikisi İngiltere’den yola çıkıp Fransa, Türkiye, Hindistan, Çin, Amerika gibi pek çok ülkeye girip çıktıkları büyük bir maceraya sürüklenirler. Fransa’dan itibaren aralarına genç ve güzel ressam bir kadın da katılır. Bu arada peşlerinde Paspartu’yu kovalayan uzakdoğulu dövüşçüler vardır...


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Paspartu’yu Jackie Chan canlandırınca elbette çeşitli akrobatik numaraların yapıldığı birçok komik ve heyecanlı dövüş koreografileri de bu hikayeye eşlik ediyor. Verne’nin romanı heyecanlı ve maceralıdır ama bu derece komediye yaslanmamıştır. Harekete dayalı, düşmeli, vurmalı, kaçmalı çok fazla komedi unsuru bulunuyor. Gidilen her şehir fazlasıyla dekor hissi vermekte. İstanbul sahneleri de enteresan. Arnold Schwarzenegger’in canlandırdığı Osmanlı paşası parodi bile olamamış, çizgi film gibi bir karakter! Bu sahnelerde hareminden bahsediyor ve kahramanlarımızdan biri olan Fransız kadını da haremine katmayı planlıyor. Çocuklara bu sahneleri biraz açıklamak gerekir. Hindistan’da da erkek kahramanlarımız peşlerindeki çeteden saklanmak için kadın kılığına giriyorlar.

Ayrıca filmde her ne kadar komedileştirilse de uzakdoğu dövüşlerinin sergilendiği bazı sahnelerde şiddet unsuru da bulunmakta. Fogg’un peşindeki sarsak İngiliz polisinin sürekli dayak yediği sahnelerde de çizgi film şiddetini çağrıştıran durumlar yaşanıyor. Ayrıca pek çok yemek sahnesinde kahramanlarımız içki içerken görülüyorlar, Çin’deki sahnede Phileas sarhoş dahi oluyor.

Filmin pozitif mesajları çocukları çok ilgilendirebilecek nitelikte değiller. Arkadaşlık, dürüstlük, birlikte çalışmak ve dünyanın başka medeniyetleri üzerine bilgi edinmek gibi birtakım mesajlar var ama daha çok eğlence amaçlı bir film olduğunu söyleyebiliriz... * Burak Göral


Pozitif mesajlar: **
Flörtöz durumlar: **
Şiddet/korku ögeleri: ***
Argo kullanımı: *
Alkol-sigara kullanımı: **
Oyuncak isteme potansiyeli:  -  


Yorum Yap