ŞİRİNLER (1981)    7+

8 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Büyükler için nostaljik tatlar içerse de bugünün çocukları için biraz demode kalabilir.

Belçikalı çizer Peyo’nun yarattığı çizgi roman kahramanları Şirinler, 1980’lerde popüler bir çizgi diziye dönüşmüş ve Türkiye’de de tüm dünyada olduğu gibi büyük ilgi görmüştü. “Şirinler”, hakkında yapılan tartışmalarla da ünlüdür. Bir köyde yaşayan ve farklı özelliklere sahip olsalar da birbirlerine çok benzeyen, aynı hayat standartlarına sahip küçük mavi yaratıklar oldukları için sosyalist bir ütopya olarak da okundu. Onları yok etmeye kararlı olan kötü büyücü Gargamel kapitalizmi simgelerken, onun şirinlerin arasına soktuğu, sarışın dişi şirine de kimileri için kadın korkusu anlamına geldi. Ancak Şirine, Şirin Baba (Karl Marx mı yoksa?) tarafından iyi bir karaktere dönüştürülmüştür yani ‘ehlileştirilmiştir’. Gelgelelim bazı sosyologlar da tam tersine “Şirinler”i tamamen ırkçı ve totaliter bir topluluk olarak yorumlamaktadırlar.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Bu nostaljik tatlar barındıran çizgi dizinin birçok macerası oldukça pozitif mesaj içermekte. En başta elbette birlik olma, dayanışma ve yardımlaşma temaları övülüyor sık sık. Toplumları oluşturan bireylerin birbirleriyle kurdukları iletişimin önemine vurgu yapıyor. Şirinler’in kendi aralarında çıkan anlaşmazlıklar hep yanlış anlamalar ya da eksik iletişim yüzünden oluyor. Başkalarının haklarına saygılı olmak, başkalarıyla iyi geçinmek gibi kavramlar “Şirinler”in öne çıkan temaları arasında.

Elbette günümüz çocukları için biraz basit kalan ve fazla da detaylandırılmamış karakterler var bu klasik çizgi dizide. Şirine de bugünün standartlarına göre biraz eski moda bir dişi karakter sayılır.

Gargamel’in bencil kötücüllüğü aşırı korkutucu değil ama bazı sahnelerde karanlık efektleri kullanılmış. Bu yüzden 5-6 yaşlardaki çocuklar için yine de ürkütücü gelebilir. Dünyanın pek çok ülkesinde “Genel İzleyici” şeklinde sınıflandırılan çizgi dizi, Netflix’den 7+ almış. Doğrusu 80’lerin izlediklerini daha az sorgulayan çocukları için pek zararlı detaylar yoktu ama bugünkü çocuklar için durum biraz değişik. Bugünün çocukları hikayedeki bazı detay ve göndermelere karşı daha uyanıklar. Dizide Şirine’nin tek dişi karakter olarak bu toplulukta yer alması, bazı küçük flörtöz göndermeler, Gargamel ve kedisinin sık sık şiddetli sürtüşmeleri, ‘Bebek Şirin’in bir leylek tarafından getirilmesi, Gargamel’in bazı büyücülük numaraları gibi bugünün çocukları için kafa karıştırıcı içerikler de bulunmakta.

İkişer maceradan oluşan toplam 57 bölümün tamamı türkçe dublajla izlenebilmekte.


Pozitif Mesajlar  ***
Flörtöz Durumlar  **
Şiddet / Korku öğeleri  **
Argo Kullanımı  *
Alkol – Sigara kullanımı  -
Oyuncak isteme potansiyeli  *


Yorum Yap