HİÇ BİTMEYEN ÖYKÜ    8+

10 /10
0 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

Dünyaca ünlü bir çocuk klasiğinden uyarlanan heyecanlı bir fantastik macera...

Çocuk romanları yazarı Michael Ende’nin ünlü fantastik romanı “Hiç Bitmeyen Öykü”, 80’li yıllarda daha çok, pop şarkıcısı Limahl’ın filmde de kullanılan aynı adlı şarkısıyla zihinlerde yer edinmişti. Annesini küçük yaşta kaybetmiş, yalnız bir çocuk olan Bastian, filmin hemen başında babası tarafından küçük bir uyarı alır. Annesinin yasını tutarken kendisini dış dünyaya kapatıp hayal dünyasına sığınarak ve sadece kendisini kitaplara vererek yaşamayı sürdürmemelidir. Babanın iyi niyetli ama yanlış ifade ettiği temenniler Bastian’a da pek iyi gelmez. Zaten okuldaki üç zorba çocukla da başı derttedir. Onlardan kaçarken sığındığı bir kitapçı dükkânının yaşlı sahibi ona kallavi bir kitap önerir. Zaten bir kitap kurdu olan Bastian bu kitapla Fantasia adlı hayali bir evrende geçen büyük bir maceraya tanık olur. Kitabı sadece okumakla kalmaz, bir süre sonra kitaptaki olaylara yön veren bir rolü olduğunu da keşfeder.

Bastian’ın okuduğu kitaptaki Fantasia aslında insanların hayallerinden oluşan, onlarla beslenen bir evrendir ve büyüklerin hayal dünyalarından vazgeçmesi yüzünden de yok olma tehlikesi altındadır.


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


Ende’nin alegorik yaklaşımı çok enteresan ve küçük kahramanını aslında epey bir süre o kadar karamsar bir dünyanın içinde, o kadar çaresiz bırakıyor ki... Neyse ki finale doğru her şey toparlanıyor. Çocuklara hayal dünyalarını korumaları gerektiği, umutsuzluğa asla yenilmemeyi ve kitap okumanın ne kadar özel bir şey olduğunu anlatmak için de uygun bir film.

Ama hassas çocuklar filmdeki bazı tasarımlardan biraz ürkebilirler. Bir de kahramanın atı bir bataklığa saplanarak boğuluyor. 32. – 33. dakikalarda gerçekleşen bu sahne nedeniyle de yine hassas çocuklar için küçük bir dikkat işareti koyalım.

Filme Google Play ve iTunes’dan ulaşabilirsiniz. * Burak Göral 


Pozitif mesajlar: ***
Flörtöz durumlar: -
Şiddet/korku ögeleri: ***
Argo kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap