BAŞLAT: READY PLAYER ONE 13+
0 /10
0 Yorum
0 /10 Sizin Notunuz
Spielberg’in filmi bilgisayar ve internet kuşağının ergenleri için tam bir eğlence kaynağı.
“Başlat: Ready Player One”da hikaye 2045’in iyice kalabalıklaşmış, tıklım tıkış (hatta üstüste) yaşayan bir toplum düzeninin olduğu geleceğin dünyasında geçiyor. Çok oyunculu bir online oyun olarak başlayan ama kısa zamanda dünya nüfusunun büyük kısmının ilgisi sayesinde küresel bir sanal gerçekliğe dönüşen OASIS adlı bir platform, insanların gönüllü olarak bağlandığı bir Matrix evreni gibi sanki. İnsanlar bu sanal evrende seçtikleri avatarlarla istedikleri kişi olabilip, istedikleri macerayı yaşayabilmekteler. Ama elbette bilgisayar oyunlarında olduğu gibi her şey onu oynayan insanların oyun becerilerine, kazandıkları puanların miktarına bağlı. İnsanlar gerçek hayatta fakir olsalar bile OASIS’in içinde kazandığı puanlar sayesinde zengin ‘sanal’ hayatlar yaşayabiliyorlar. İnternet artık bir nevi uyuşturucu olmuş, özellikle de alt kesimde yaşayanlar için...
Teyzesiyle böyle bir mahallede yaşayan bir ergen olan Wade, bu oyunda oldukça iddialı. Yakın bir zamanda ölmüş olan yaratıcısı Johnny Halliday’in bütün hayatını ezbere biliyor. Halliday, bu dev oyunun içine üç anahtar yerleştirmiş. Bu üç anahtarı da bulan kişi Halliday’den kalan büyük servete sahip olacaktır. Wade yeni tanıştığı başka bir oyuncu Artemis ve diğer arkadaşlarıyla birlikte anahtarların izini sürmeye başlar. Peşinde aynı amaca ulaşmaya çalışan işadamı Sorrento ve ordusu vardır.
ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU
Bu hikaye sanki en başta klasik Roald Dahl hikayesi “Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası”ndan yola çıkıyor. Wade ve arkadaşları hem gerçek hem de sanal hayatta mücadele ederlerken hikaye kurgusu bize “Matrix” ve “Başlangıç” (Inception) filmlerini hatırlatıyor.
Tabi ki insanların sanal dünyada kendi seçtikleri fizik ve kostümle gezinmeleri de “Avatar” filminin esas kahramanına götürüyor bizi. Ama bunlarla da sınırlı değil, aynı romanda da olduğu gibi, neredeyse dakikada bir kült filmler, 80’lerin rock şarkıları, pop şarkıcıları, çizgi roman kahramanları, kitaplar, animeler ve ünlü bilgisayar oyunlarının kahramanları konuşuluyor ya da bir şekilde önümüzden geçip gidiyor.
Ama bu eğlenceli gençlik filmi yine de haddinden biraz uzun. Özellikle son yarım saatinde sarkıyor film. Eleştirilebilecek bir diğer nokta, sanal gerçeklik üzerine eleştirel bir tavır takınmaması. Film sanal gerçekliğin ya da OASIS’in insanlar ya da toplum üzerindeki etkisine pek de değinmiyor. Belli ki yönetmen Spielberg safkan bir eğlence filmi yapmanın ötesine geçmeyi çok da tercih etmemiş.
Yine de Wade umutsuzluğa kapılmadan amacına ulaşmak için çabalaması, arkadaşlarıyla birlikte bir ekip dayanışması içine girmesi, mücadele yeteneği ve dürüstlüğüyle pozitif bir karakter.
Filmin bir ergen eğlencesi olduğu göz önüne alınırsa, elbette ergenlerin dünyasına ait flörtleşmeler (çıplaklık yok), bir parça günümüz argosu, bazı bilgisayar oyunu aksiyonları ve şiddeti de barındırmakta. 80’lere yapılan göndermelerin çoğunu anlamaları için ailece izlenmesi daha doğru olabilir. (Özellikle de “The Shining” sahnesi için)
“Başlat: Ready Player One” ülkemizde sinemalarda 7+ 13A sınıfıyla gösterilmişti. Filme Netflix, iTunes ve Google Play’den erişmek mümkün. * Burak Göral
Pozitif mesajlar: ***
Flörtöz durumlar: **
Şiddet/korku ögeleri: ***
Argo kullanımı: **
Alkol-sigara kullanımı: *
Oyuncak isteme potansiyeli: ***