ANNE WITH AN E (1. Sezon)    12+

8.6 /10
1 Yorum


0 /10   Sizin Notunuz

12 yaşında harika bir kız çocuğuyla bizi tanıştıran, son derece duygusal, pozitif mesajı bol ve akıcı bir dizi... 

Yazar Lucy Maud Montgomery’nin Türkiye’de “Yuvasız Çocuk” ya da “Yeşilin Kızı Anne” adlarıyla da bilinen romanı “Anne of Green Gables”dan uyarlanan bu Kanada yapımı dizi, içinde bulunduğu her ortamı iyileştiren müthiş bir kız çocuğunun hikayesini anlatıyor.

19. yüzyılda Prens Edward Adası’nda geçen hikayenin esas kahramanı Anne, yetimhanede büyümüş, bazı evlerde bakıcılık da yapmış ama yeterince sevilip ilgi görememiş hatta epey de hırpalanmış 12 yaşında bir kız çocuğudur. Günün birinde geçkin yaşlarında, çiftliklerinde kıt kanaat yaşayan iki kardeş Marilla ve Matthew, çiftlik işlerinde yardımcı olması için bir oğlan çocuğunu evlat edinmek isterler. Ancak bir yanlışlık sonucu Anne gelir evlerine. Anne çok konuşan, hayal gücü çok yüksek, okumayı seven, doğaya düşkün, yaşam dolu, biraz sıska, aşırı kızıl ve çilli, çok güzel bir kız olmasa da (kendisi öyle diyor) pırıl pırıl parlayan bir kız çocuğudur. Matthew hemen ona ısınır ama Marilla kesinlikle erkek çocuk istiyordur ve kızı geri vermeyi planlar. Anne bir şekilde kendisini kabul ettirmek için elinden geleni yapar ve sonunda Marilla’nın da sevgisini ve ilgisini kazanmayı başarır. Ama sorunlar yine de bitmez...  


ÇOCUKLA SİNEMA'NIN YORUMU


“Anne With an E” bir zamanlar TRT’de yayınlanan “Küçük Ev” dizisi kadar samimi ve duygusal bir yapıda hazırlanmış. Zaten Anne onu canlandıran Amybeth McNulty’nin müthiş enerjik performansının da katkısıyla büyüleyici bir karakter olarak çıkıyor karşımıza. Sürekli çalışan hayal gücü, ayakta kalma direnci, okuma tutkusu, doğa - hayvan sevgisi, “kalbim yitip giden umutların mükemmel mezarlığı” gibi şahane alıntılar yaparak kendini ifade etme tarzıyla izleyen herkesi mutlaka etkiliyor. Marilla ve Matthew da zaaflarıyla ve erdemleriyle son derece iyi yazılmış karakterler. Özellikle sessiz ama duygusal bir adam olan Matthew’a sarılası geliyor insanın. Anne’e evlerini ve hayatlarını açıyorlar kardeşler. Onunla soyadlarını, sevgilerini ve tüm varlıklarını paylaşıyorlar kısa bir süre sonra. Hep birlikte biz izleyenleri hem mutlu eden, hem de hüzünlendiren olaylar yaşıyorlar.

Her şeyden önce Anne’nin özgürlüğüne düşkünlüğü, zekasını kullanma biçimiyle çevreki diğer zamane kız çocuklarından ayrılması günümüz kız çocukları için de doğru bir mesaj. Anne bir sahnede şöyle diyerek amacını açıklıyor: “Hayranlık uyandıracak bir şeyde çok ama çok iyi olmak istiyorum. Kızlara uyum sağlayamıyorum çoğu nasıl bir eş olacağını düşünmekle meşgul”.

Ebeveynlerin çocuklarıyla, özellikle kızlarıyla, izleyebileceği samimi bir dizi olan “Anne With an E”de aile olmak, koşulsuz sevginin güzelliği, doğayla birlikte yaşam, gençlik heyecanı, eşitlik, adil olmak, doğruluk, zor ve sert koşullarda ayakta kalıp mücadele etmek, hoşgörülü olmak, yaşamayı sevmek ve iyi olan her şeyden keyif almak gibi bolca tema işlenmekte. Bazen aşırı duygusallığıyla gözyaşartıcı da olabilmekte.

İlk sezonun her bölümünün adı Jane Eyre romanından yapılan bir alıntıyla oluşturulmuş.

7 bölüm süren ilk sezon Anne’in Cuthbert kardeşlerin yanına gelişi, okuluyla ve komşularıyla yaşadığı uyum sürecini anlatıyor. Ancak 3. bölümde okulun erkek öğretmeninin Anne’in sınıfında bir kız öğrenciyle romantik ilişki içinde olduğu konuşuluyor. Hatta Anne yetimhanede öğrendiği bir benzetmeyi arkadaşlarıyla paylaşıyor. Bu diyaloglarda biraz yüz kızartıcı anlar yaşanıyor ve küçük çocuklar için yanıltıcı olabilecek bazı ifadeler kullanılmakta. 5. bölümde de Anne ilk kez adet görüyor, çok korkuyor ve öleceğini ya da hasta yaşayacağını düşünüyor. Bu tip bazı olgun detaylar yüzünden dizinin 12 yaş üstü çocuklar için daha doğru olacağını söyleyebiliriz (Netflix diziye en çok da bu üçüncü bölümdeki konu yüzünden 16+ vermiş)

Bir de ilk bölümün 90 dakika ve genelde biraz üzücü olduğunu da belirtelim. İkinci sezonda da ırk ve cinsiyet ayrımı temel mesele olarak ele alınıyor. * Burak Göral


Pozitif mesajlar: ****
Flörtöz durumlar: **
Şiddet/korku ögeleri: *
Argo kullanımı: -
Alkol-sigara kullanımı: -
Oyuncak isteme potansiyeli: -


Yorum Yap

şule ergül

20 Ocak 2020 Pazartesi

Anne with an E , ben de uzunca bir dönem etki bırakacak bir dizi. Mutlaka seyredilmesi gereken bir dizi.